Advertorial

Η ζωή αλλιώς – «Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας»

Μια παραλλαγή του μύθου του Αισώπου από τον δικηγόρο Θέμη Παπαγιάννη

Ιδρωκοπούσε ο Μέρμηγκας ολόκληρο το καλοκαίρι. Και μάζευε, μάζευε! Σπόρους, άχυρα, φύλλα, καρπούς και τα ‘χωνε βαθειά στη φωλιά του για να ‘χει το χειμώνα αυτός και τα παιδιά του κι όλο του το σόι!
Απ’ την άλλη ο Τζίτζικας τραγουδούσε, χόρευε, γλεντούσε! Με τα κοκτέιλ, τα πάρτι του, με τις γκόμενες, θαλασσίτσα, τζετ σκι, πουράκλες και ψαρούκλες! Γεμάτη ζωή!
Ο Μέρμηγκας τον έβλεπε και γέμιζε το μάτι κι η ψυχή του φθόνο και περίμενε τον χειμώνα για να πάρει την εκδίκησή του! Κι όταν του έλεγε ο Τζίτζικας «Μάζευε κορόιδο να σου τα φάνε το κράτος και οι κληρονόμοι», κουνούσε το κεφάλι του και σκεφτόταν: «Δεν θα ‘ρθει ο χειμώνας, ρε τεμπέλαρε; Θα σου δείξω εγώ!».
Ώσπου, ναι, ήρθε ο χειμώνας! Χιονισμένος, παγωμένος και βαρύς! Ο Μέρμηγκας αραχτός στη φωλίτσα του με την οικογένεια και όλο του το συγγενολόι, χουχουλιάζοντας, απολάμβανε τους κόπους του καλοκαιριού και της σκληρής εργασίας του. Με πληρωμένο τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους, τα τέλη και τα αποδέλοιπα χαράτσια της Δημοκρατίας των Μερμήγκων! «Φάε και ευφραίνου καρδία μου», έλεγε!
Κι εκεί που συλλογιζότανε τον Τζίτζικα παγωμένο και νηστικό και με μεγάλη δόση χαιρεκακίας σκεφτόταν: «Καλά να πάθει ο τεμπέλαρος, ο αχαΐρευτος», ακούει φρενάρισμα από αυτοκίνητο και τον Τζίτζικα να του φωνάζει να βγει να μιλήσουν, γιατί είχε να τον ιδεί απ’ το καλοκαίρι και τον πεθύμησε! Κι ενώ, καθώς ξεπόρτιζε, σκεφτόταν ότι ήρθε ο οκνηρός να ζητιανέψει και η ώρα να πάρει αυτός το αίμα του πίσω, βλέπει σταματημένη έξω από τη φωλιά του μία αστραφτερή τζιπάρα 4Χ4, φορτωμένη βαλίτσες, πέδιλα του σκι και λοιπά χρειώδη. Στο τιμόνι καθόταν ο Τζίτζικας ντυμένος σκιέρ με καθρεφτί γυαλιά ηλίου, δύο κουκλάρες ανάλογα ντυμένες, μία ξανθιά και μία μελαχρινή κι όλοι μεσ’ την καλή χαρά.
«Γειά σου ρε φιλάρα Μέρμηγκα, κορόιδο!!», αναφώνησε ο Τζίτζικας και γκαζώνοντας τράβηξε για το χιονοδρομικό κέντρο λίγο παραπάνω. Δεν άντεξε τότε ο Μέρμηγκας (που χάλασαν τα σχέδιά του κι όσα μέχρι τότε ήξερε) και φώναξε: «Α ρε κερατά Αίσωπε! Αλλιώς μας τα ‘λεγες!».

 

Φωτογραφία από την ταινία «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας» σε σκηνοθεσία Φίλιππου Φυλακτού
και σενάριο Νίκου Τσιφόρου, με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 14.608 εισιτήρια. Ήρθε στην 26η θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες.

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων