Advertorial

Λαρισαϊκή υπόθεση η αγορά εξοχικού στον νομό Λάρισας

Αντιστρόφως αντίθετη με την άνοδο που καταγράφει η εξοχική κατοικία πανελλαδικά είναι η ζήτηση στον ν. Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία της RE/MAX delta-ktima. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ομίλου Delta Group κ. Τάσος Γκουγκούδης, η αγορά παραθεριστικών ακινήτων παραμένει ένα από τα πιο δυναμικά σκέλη του εγχώριου real estate, η οποία τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις. Η άνοδος της τουριστικής βιομηχανίας, τα έργα υποδομών, ο ήλιος, η θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον καθώς και οι χαμηλές τιμές των ακινήτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα μια ιδιαίτερα ελκυστική – ανταγωνιστική επιλογή, με τους αγοραστές να αναζητούν εξοχικά είτε προς εκμετάλλευση, είτε για μόνιμη κατοικία. Ωστόσο σε ό,τι αφορά στον ν. Λάρισας, το …μικρό σπίτι στο λιβάδι φαίνεται ότι είναι σχεδόν «Λαρισαϊκή» υπόθεση.

Κύριε Γκουγκούδη πώς διαμορφώνεται η αγορά εξοχικών κατοικιών στον ν. Λάρισας;

Είναι γεγονός πως ο ν. Λάρισας παρά την κεντροβαρή του θέση, τις υποδομές, την απείρου κάλλους ομορφιά των παραλίων, αλλά και των ορεινών χωριών, βρίσκεται εκτός στόχευσης των ξένων αγοραστών, σε αντίθεση με το γειτονικό Πήλιο ή το ν. Πιερίας.
Οι αγοραπωλησίες που καταγράφονται στον νομό μας αφορούν κατά κύριο λόγο Λαρισαίους που θέλουν να αποκτήσουν ένα εξοχικό στα παράλια, είτε Έλληνες αγοραστές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Σε τι οφείλεται το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για την απόκτηση εξοχικού στην Ελλάδα;

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή, αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε ακίνητα και ιδιαίτερα σε εξοχικές κατοικίες. Η ισχυροποίηση της ζήτησης για εξοχικά ευνοείται από τις εξαιρετικές επιδόσεις που καταγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς – ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Σημαντικό επίσης είναι το κομμάτι των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως αεροδρόμια και εθνικές οδοί, προσφέροντας άμεσα πρόσβαση και διασύνδεση με την Ευρώπη αλλά και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για κάποιον που θέλει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη χώρα μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από την Αθήνα και τα μεγάλα νησιά που σαφώς καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, βλέπουμε ότι νέοι προορισμοί μπαίνουν δυναμικά στον χάρτη της εξοχικής κατοικίας. Η Σκιάθος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Χαλκιδική, αλλά και τα παράλια του ν. Πιερίας παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση. Προς επίρρωση θα σας πω ότι τo 63% των πωλήσεων της RE/MAX delta-ktima στην Πιερία το 2022 αφορούσαν αγοραστές από 19 χώρες του εξωτερικού.
Αυτός είναι και ο λόγος που πριν από 15 μέρες εγκαινιάσαμε στη Λεπτοκαρυά ένα ακόμη γραφείο RE/MAX delta-ktima, προκειμένου μαζί με αυτό της Κατερίνης να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλη την ακτογραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Πήλιο.

Ποια είναι τα εξοχικά που «μαγνητίζουν» και ποιο είναι το προφίλ των αγοραστών που επιλέγουν τα παράλια του ν. Πιερίας;

Πρόκειται κυρίως για Γερμανούς που αγοράζουν κατοικίες είτε ως εξοχικά, είτε για μόνιμη διαμονή μετά τη συνταξιοδότηση. Οι Γερμανοί συνήθως επιλέγουν ακριβότερες ορεινές περιοχές, όπως το Λιτόχωρο ή ο Παλιός Παντελεήμονας. Οι Βαλκάνιοι επενδυτές από την άλλη επιλέγουν παραθαλάσσια ακίνητα όπως στην παραλία Κατερίνης, ή τη Λεπτοκαρυά, τα οποία συγκριτικά είναι φθηνότερα.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό επενδυτικό προορισμό για τους Βαλκάνιους, τόσο λόγω γεωγραφικής θέσης όσο και λόγω του χαμηλού συγκριτικά κόστους επένδυσης.

Να πάμε λίγο στη Λάρισα, εκτός από την ανάπτυξη του οικιστικού συγκροτήματος Dafnes στη συνοικία Αμπελοκήπων, σύντομα θα ξεκινήσετε και ένα ακόμη έργο στην ίδια περιοχή.

Πράγματι έχουμε λάβει οικοδομική άδεια για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος 11 διαμερισμάτων 50 τ.μ., σύγχρονου σχεδιασμού. Πρόκειται για άνετα διαμπερή διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου τα οποία απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 25-45 ετών, καθώς και σε νέα ζευγάρια. Επίσης σύντομα θα ξεκινήσουμε ένα νέο έργο στην Κατερίνη που θα περιλαμβάνει 28 αυτόνομες βίλες, 300 μέτρα από τη θάλασσα. Κάθε βίλα θα εκτείνεται σε 70 τ.μ., εντός οικοπέδου 200 τ.μ., με ιδιωτική πισίνα. Και φυσικά το μεγάλο μας project είναι οι Dafnes οι οποίες προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράματος, με τις πωλήσεις να αγγίζουν το 42%.

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων