Advertorial

Ο Ηλίας Μάστορας φτιάχνει μπάλες ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά

Μια μπαλά που δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται χάρη (και) στην βοήθειά μας

Τα παιδιά με οπτική αναπηρία δε μπορούν να δουν μια μπάλα, μπορούν όμως να την ακούσουν! Για αυτό λοιπόν, μέσω της πρωτοβουλίας «Μια μπάλα για όλους» δημιουργήθηκε μια ειδική μπάλα που κουδουνίζει έτσι ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να παίζουν μαζί. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι αυτή η μπάλα δεν πωλείται παρά μόνο δωρίζεται, χάρη στη βοήθεια μας.

Διεθνής διαιτητής, προπονητής στο σκάκι, επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση και ιδρυτής της ΜΚΟ Youthorama, ο Ηλίας Μάστορας είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρώτη ειδική μπάλα ποδοσφαίρου στον κόσμο και για τυφλά παιδιά. Όμως το πιο σημαντικό είναι, πως αυτή η ελαφριά μπάλα που κουδουνίζει, δεν πωλείται στα καταστήματα. Αντιθέτως, μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball For All (Μια μπάλα για όλους) δωρίζεται σε τυφλά παιδιά και νέους με οπτική αναπηρία σε όλο τον κόσμο, καθώς και στα σχολεία τους. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 4000 ειδικές μπάλες έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε 175 χώρες στις 5 Ηπείρους.

Η ιδέα για τη δημιουργία της ξεκίνησε όταν ο Ηλίας Μάστορας χάρισε μια μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών για ενήλικες σε ένα τρίχρονο αγόρι. Συνομιλώντας μαζί του ωστόσο, συνειδητοποίησε πως ένα μικρό παιδί δεν θα μπορούσε ποτέ να παίξει με μια τόσο βαριά μπάλα ενώ στην πορεία διαπίστωσε πως δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη για μικρά παιδιά με προβλήματα όρασης. Οι μπάλες ποδοσφαίρου για τυφλούς ενήλικες είναι διαθέσιμες προς πώληση στην αγορά, αλλά είναι ακατάλληλες λόγω βάρους, για ένα παιδί. Ζυγίζουν πάνω από μισό κιλό και είναι μεγαλύτερες σε όγκο. «Ξεκινήσαμε λοιπόν να παράγουμε την πρώτη ειδική μπάλα ποδοσφαίρου στον κόσμο για τυφλά παιδιά και να πηγαίνουμε στα σχολεία, προτρέποντας τη χρήση της τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο όσο και ως εργαλείο ενσυναίσθησης, για να καταλαβαίνουν δηλαδή οι βλέποντες πως μπορούν τα πράγματα να γίνουν για όλους», λέει σε συνέντευξη του. «Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δηλαδή το εκπαιδευτικό, κάθε τυφλό παιδί που φοιτά σε ένα γενικό σχολείο μπορεί με αυτόν τον τρόπο να έχει αυτή τη μικρότερη μπάλα μαζί του στην τσάντα του και να παίζει μαζί με τους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Η συγκεκριμένη μπάλα έχει βάρος 250 γραμμάρια, άρα είναι εύκολο να την κουβαλάει κανείς μαζί του, ενώ στο εσωτερικό της διαθέτει 4 μηχανισμούς έτσι ώστε να βγάζει ήχο όταν κυλάει στο έδαφος. Τα τυφλά παιδιά μπορούν να παίξουν με αυτήν μαζί με άλλα, βλέποντα παιδιά, σε έναν κήπο ή σε ένα σπίτι, χωρίς να κινδυνεύουν να χτυπήσουν, όπως θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσαν την αντίστοιχη μπάλα των ενηλίκων» επισημαίνει. «Το όραμά μας είναι να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο παιδιού με οπτική αναπηρία σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Εκείνοι που θέλουν να γίνουν κομμάτι της πρωτοβουλίας βοηθώντας ώστε περισσότερες μπάλες να μοιραστούν σε παιδιά με προβλήματα όρασης σε όλον τον πλανήτη μπορούν να το κάνουν «υιοθετώντας» μια μπάλα μέσω δωρεάς. Επίσης όσοι έχουν επαφές σε: Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Σέντ Πιέρ και Μικελόν, Ανγκούιλα, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Μαρτινίκα , Πουέρτο Ρίκο, Σαιντ Μαρτέν, Τερκς και Κέικος, Νησί του Πάσχα, Νησιά Φόκλαντ, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Μαγιότ, Δυτική Σαχάρα, Βόρεια Κορέα, Ανατολικό Τιμόρ, Μακάο, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία , Ναουρού, Τουβαλού, Αμερικανική Σαμόα, Νησί των Χριστουγέννων, Νησιά Κουκ, Γαλλική Πολυνησία, Γκουάμ, Νέα Καληδονία, Τοκελάου, Ανταρκτική, μπορούν να στείλουν ένα mail στο mastorasgreece@gmail.com, ώστε να φτάσει και εκεί τουλάχιστον μια μπάλα.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων