Advertorial

«Πράσινο» λίφτινγκ σε δημόσια κτήρια και υποδομές

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει στην πράξη τις ευρωπαϊκές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας με προγράμματα και έργα εκατομμυρίων ευρώ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το «πράσινο» λίφτινγκ των δημόσιων κτιρίων στην Θεσσαλία με απώτερο στόχο την στήριξη και εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό, ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) καταναλώνει περί το 35% της πρωτογενούς ενέργειας της χώρας και ευθύνεται για το 40% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τα κτίρια του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι περίπου 200.000 και αντιπροσωπεύουν το 5% του τριτογενή τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει με έργα εκατομμυρίων την ενεργειακή αναβάθμιση.

90 ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συγχρονίζει τις πόλεις με την εποχή, χρηματοδοτώντας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με 85 εκατομμύρια ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση 90 δημοσίων κτιρίων: Δεκάδες σχολικά συγκροτήματα κάθε βαθμίδας, 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, Δικαστικά Μέγαρα σε Λάρισα και Καρδίτσα, Εμπορικά Επιμελητήρια, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Στρατηγείο 1ης Στρατιάς, κτίριο ΑΤΑ, Αεροδικείο-Στρατοδικείο, Διοικητήριο Περιφέρειας, Διευθύνσεις Μεταφορών, ΚΕΚ, κτίρια Δημαρχείων, Αστυνομικά Κτίρια, αποκτούν σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές, μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

7900 φωτιστικά Led φωτίζουν το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED μαζί με ολοκληρωμένο σύστημα τηλελελέγχου – τηλεδιαχείρισης και προληπτικής συντήρησης.

Τα οφέλη:

• Ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 78%
• Ετήσια μείωση κατά 10.800 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
• Το συνολικό οικονομικό όφελος για τα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας του οδοφωτισμού ανέρχεται στο ποσό των 24.000.000 ευρώ

Οι δράσεις αυτές έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο για το Περιβάλλον GREEN AWARD 2021 στην κατηγορία «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Πολιτικές σε Περιφέρεια» (THE ECONOMIST και powergame.gr) για το σύνολο των green deal έργων της.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων