Advertorial

Υπάρχει λύση για τη μυωπία;

O Λαρισαίος χειρουργός οφθαλμίατρος Dr. Βασίλειος Στ. Νασίκας μιλά για τις μεθόδους πρόληψης και τις προϋποθέσεις για τη διόρθωση με Laser.

Κύριε Νασίκα, μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση μυωπίας;

Έχουν προταθεί και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως διάφορες μέθοδοι για την πρόληψη της μυωπίας. H χρήση κολλυρίου ατροπίνης σε διάφορες συγκεντρώσεις φαίνεται ότι μειώνει την εξέλιξη της μυωπίας. Το φάρμακο δρα στους μουσκαρινικούς υποδοχείς των ινοβλαστών του σκληρού χιτώνα του βολβού επιβραδύνοντας την επιμήκυνσή του. Σε μια πρόσφατη μελέτη, Low-Concentration Atropine for Myopia Progression (LAMP) μετά από ένα έτος παρατήρησης φαίνεται ότι η χρήση ατροπίνης μειώνει την εξέλιξη της μυωπίας σε σχέση με το placebo.

nasikas ofthalmiatros larisa

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η χρήση διπλοεστιακών γυαλιών (μακρινά και κοντινά) για επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας. Τέλος, στην ορθοκερατολογία, σκληροί φακοί επαφής χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφαιρούνται το πρωί. Ο κερατοειδής επιπεδώνεται και η αλλαγή του σχήματός του έχει ως αποτέλεσμα μια προσωρινή μείωση της μυωπίας και μια μείωση της εξέλιξης της μυωπίας.

Σε μια μετά ανάλυση δημοσιευμένη από την Αμερικανική Ακαδημία της Οφθαλμολογίας σημειώνεται ότι η ορθοκερατολογία ίσως μειώνει την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά και εφήβους με πιθανόν μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν η χρήση των φακών ξεκινά σε ασθενείς 6 έως 8 ετών. Δυστυχώς, η ολονύκτια εφαρμογή των φακών επαφής σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές, όπως η μικροβιακή κερατίτιδα απειλητική για την όραση.

Dr. Βασίλειος Στ. Νασίκας MD, MSc., FEBOphth., είναι χειρουργός οφθαλμίατρος και

Υπάρχει οριστική λύση για τη μυωπία;

Οριστική λύση για τη διόρθωση της μυωπίας είναι η διαθλαστική χειρουργική. Η διαθλαστική χειρουργική με πιο δημοφιλείς επεμβάσεις τη LASIK και την PRK είναι ένα σύνολο επεμβάσεων γρήγορων και ανώδυνων που μέσω εφαρμογής LASER επιτυγχάνεται μια σμίλευση και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Το μήκος του βολβού δεν αλλάζει. Όμως το προσπίπτον φως εστιάζεται πλέον στο επιθυμητό σημείο επάνω στον αμφιβληστροειδή και όχι πιο μπροστά όπως συμβαίνει στη μυωπία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υποβληθεί κάποιος σε LASER μυωπίας;

Η τελική επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου για LASER γίνεται μετά από ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη μέτρηση πολλών οπτικών και ανατομικών παραμέτρων των ματιών, αλλά και μια λεπτομερή λήψη γενικού ιατρικού και οφθαλμολογικού ιστορικού συνοδευόμενο από μια ενδελεχή ενημέρωση. Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να υποβληθεί κάποιος σε LASER μυωπίας.
• Ηλικία άνω των 18 ετών.
• Σταθεροί βαθμοί μυωπίας για τουλάχιστον ένα έτος.
• Αποκλεισμός άλλων οφθαλμολογικών και γενικών παθήσεων (π.χ. Ωχροπάθεια, Γλαύκωμα, Αυτοάνοσο Νόσημα όπως Sjοgren), όπως και λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, υδροξυχλωροκίνη, ισοτρετινοίνης).

 

Ο Dr. Βασίλειος Στ. Νασίκας MD, MSc., FEBOphth., είναι χειρουργός οφθαλμίατρος και πιστοποιημένος διαθλαστικός χειρουργός κατόπιν προγράμματος εκπαίδευσης μετά από τιμητική υποτροφία για εξειδίκευση στη Διαθλαστική Χειρουργική που του απένειμε το Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής το 2019. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο επί της Αλ. Παναγούλη 27, 2ος όροφος, τηλ.: 2411 810 424, site: www.ocliu-nasikas.com

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων