Advertorial
Προσωπικό αρχείο Πέτρου Χατζή

1960 – 1970: Γυμναστικές επιδείξεις στο στάδιο Αλκαζάρ

Μέχρι το τέλος του 1970 όταν τα Γυμνάσια στην Λάρισα ήταν μετρημένα, δηλαδή το 1ο και το 2ο Αρρένων, το 1ο και το 2ο Θηλέων καθώς και τα ιδιωτικά του Μπόκαρη και του Μίχου, με το τέλος των μαθημάτων, αρχές του καλοκαιριού, συνήθως μήνα Ιούνιο, γίνονταν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο στάδιο του Αλκαζάρ οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων.

Φιλαρμονική Λάρισα
1η εμφάνιση Φιλαρμονικής Δ.Ω.Λ.
σε γυμναστικές ειδείξης στο Αλκαζάρ

 

Η προετοιμασία έπαιρνε αρκετό χρόνο με πολλές πρόβες σ’ όλα τα αναφερόμενα σχολεία με ασκήσεις που είχαν αρκετό κόπο από τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και πολλή ομορφιά, καθώς χρησιμοποιούσαν πότε στεφάνια ή κορίνες για ομοιόμορφη παρουσίαση και πότε άλλα όργανα, με πολύ ωραία μουσική από κομμάτια του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου που τα έπαιζε η φιλαρμονική του ΔΩΛ.
Οι δοκιμές λάμβαναν χώρο για το 1ο Θηλέων στο διπλανό από το Κουτσίνειο Γυμνάσιο – Λύκειο γυμναστήριο, όπου τώρα έχει κτιστεί δημοτικό σχολείο επί της οδού Ηπείρου. Εκεί υπό τις οδηγίες της αείμνηστης γυμνάστριας Αθηνάς Κολοκοτρώνη και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του ΔΩΛ, οι μαθήτριες έκαναν και ξαναέκαναν το πρόγραμμα ώσπου να επιτευχθεί το αναμενόμενο για τους γυμναστές αποτέλεσμα. Στη γενική πρόβα συγκεντρώνονταν όλα τα σχολεία στο Αλκαζάρ. Την ημέρα της παρουσίασης των επιδείξεων πλήθος κόσμου γέμιζε τις κερκίδες του σταδίου για να χαρεί το θέαμα.

 

6ο Δημοτικό Λάρισας
6ο Δημοτικό Λάρισας

 

Η Φιλαρμονική άνοιγε το τελετουργικό με παρέλαση των σχολείων και ακολουθούσαν αθλητικοί αγώνες των Γυμνασίων και των ιδιωτικών Λυκείων του Μπόκαρη και του Μίχου με κλασικά αθλήματα στίβου, δρόμου 100 μ. και 400μ., άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, ακόντιο, άλμα επί κοντό κ.ά.
Αθλητές όπως ο Κώστας Γκισάκης, ο Γιάννης Μάντζιος, ο Μποντικούλης, η Σπηλιώτου, απ’ ότι θυμάμαι διακρίθηκαν για τις επιδόσεις του, και άλλα πολλά παιδιά τα οποία δεν μπορώ να τα φέρω στη μνήμη μου. Επίσης υπήρχαν και τα τμήματα γυμναστικής ακρίβειας που εκτελούσαν μαθητές, επάνω σε δοκό ή εφαλτήρια, που ήταν χάρμα οφθαλμών. Στη συνέχεια ακολουθούσαν οι γυμναστικές επιδείξεις.

Όταν τα σχολεία στη Λάρισα άρχισαν να γίνονται πολλά, δεν ήταν δυνατόν να εμφανίζονται όλα στο Αλκαζάρ και έτσι αυτός ο ωραίος θεσμός καταργήθηκε. Η Φιλαρμονική βέβαια είχε την παρουσία της σε εκδηλώσεις των δημοτικών σχολείων καθώς και τη συμμετοχή της σε δημοτικούς χορούς που λάμβαναν μέρος στις αυλές των.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων