Advertorial

Οι ορχήστες της 110 Π.Μ. και της 1ης Στρατιάς

Οι ορχήστρες αυτές είχαν δημιουργηθεί για την ψυχαγωγία των αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και των οικογενειών αυτών. από το 1960 έως το 1990. 

Από τις καλύτερες ορχήστρες που είχε η Λάρισα τις δεκαετίες από το 1960 έως και το 1990 ήταν αυτή της 1ης Στρατιάς και της 110 Π.Μ.
Οι ορχήστρες αυτές είχαν δημιουργηθεί για την ψυχαγωγία των αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και των οικογενειών αυτών.
από το 1960 έως το 1990.

ορχήστρας της 1ης Στρατιάς.
Αναμνηστική φωτογραφία των μουσικών
της ορχήστρας της 1ης Στρατιάς.

Η ορχήστρα της 110 Π.Μ. εμφανιζόταν στη Λέσχη της μονάδας τον χειμώνα και τα καλοκαίρια στον εξαιρετικό κήπο με τα σιντριβάνια, όπου χαιρόσουν να παίζεις και σαν μουσικός αλλά και σαν θαμώνας να διασκεδάζεις, με τις μελωδίες των εκάστοτε τραγουδιστών που ομόρφαιναν τα βράδια.
Η ορχήστρα της 1ης Στρατιάς εμφανιζόταν στη Λέσχη Αξιωματικών στην Kεντρική πλατεία της πόλης μας, με εξαιρετική επιτυχία για τους ένστολους και τις οικογένειές τους αλλά και με παιδικά απογευματινά, σε περιόδους καρναβαλιού και άλλων εορτών.
Το καλοκαίρι απολάμβανε κανείς την ορχήστρα στην όμορφη και δροσερή πισίνα στον χώρο της 1ης Στρατιάς. Γεγονός που συμβαίνει και στις μέρες μας. Τα καλοκαιρινά βράδια όταν υπάρχει ησυχία στον πολύβουο δρόμο μπορεί να ακούσει κανείς τις όμορφες μελωδίες.

Νίκος Παπάζογλου

Στον κήπο της 110 Π.Μ.
με τον Νίκο Παπάζογλου.

Τα μέλη που απάρτιζαν τις ορχήστρες ήταν ως επί το πλείστον έφεδροι στρατεύσιμοι. Πολλοί μουσικοί των ορχηστρών έγιναν κατόπιν στελέχη στην μπάντα της 1ης Στρατιάς. Στην ορχήστρα της Αεροπορίας, όπου έλαβα μέρος και εγώ ως σμηνίτης, όταν υπηρετούσα τη θητεία μου, όλοι οι συμμετέχοντες στην μπάντα ήταν υπηρετούντες τη θητεία τους.
Από την ορχήστρα της 110 Π.Μ πέρασαν σμηνίτες τραγουδιστές που έγιναν έπειτα μεγάλα ονόματα όταν απολύθηκαν, όπως ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, ο Νίκος Παπάζογλου και πολλοί άλλοι.
Όμως κατά καιρούς πλαισίωναν την ορχήστρα πολλοί καλλιτέχνες και διάνθιζαν τις όμορφες βραδιές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Τζίμης Μακούλης, η Κλειώ Δενάρδου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης κ.α.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Στη Λέσχη της 110 Π.Μ.
με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Επικεφαλής μαέστρος στην 110 Π.Μ. ήταν ο Γιάννης Τσανακάς, μετέπειτα μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δ.Ω.Λ.Της 1ης Στρατιάς μαέστρος ήταν ο Δημήτρης Μπουραντάς, μετέπειτα μαέστρος σε πολλές μπάντες του στρατού.
Τα μέλη της ορχήστρας της 110 Π.Μ. κατά τα έτη ’67, ’69, ’70, ’71 ήταν οι: Γεράσιμος Ιωαννίδης, Νίκος Χατζηβασίλης, Γιώργος Κοτρώνης, Σταύρος Χατζηβασίλης, Πέτρος Χατζής, Δημήτρης Γουσίδης, Κώστας Βογιατζής και ο συνθέτης – πιανίστας Θεόδωρος Τζίφας.

 

η ορχήστρα της 1ης Στρατιάς.
Στη Λέσχη της Κεντρικής πλατείας, η ορχήστρα της 1ης Στρατιάς.

Την περίοδο ’90 – ’92 τα μέλη ήταν οι: Δημήτρης Τσαβές (μαέστρος της Φιλαρμονικής Ελασσόνας), Νίκος Δημόπουλος, Νεκτάριος Χαριζάνης, Παππάς Σπύρος, Ζαχαρίας Τσίχλας και Άγγελος Πριονάς.
Της 1ης Στρατιάς μουσικοί – τραγουδιστές ήταν οι: Χρήστος Κοϊνης, Βάκης Γιαννούλης, Φόρης Σαμπάνης, Γιάννης Φαναριώτης (σαξοφωνίστας του συγκροτήματος Τζούνιορς), Στέλιος Λιούτας, Σωτηρόπουλος Γ., Απόστολος Μήνιας και Βαγγέλης Μηνάς.

110 Π.Μ Λαρισας
Καλοκαίρι στον κήπο της 110 Π.Μ.

 

Δημοσιεύθηκε στις Θεσσαλικές Επιλογές- Τεύχος Απριλίου 2018 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων