Advertorial
Βασίλης Ντάμπλης για τις Θεσσαλικές Επιλογές

Αντα Σαρτζή πως ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας «Artfools»;

Αρκετά χρόνια πριν μια παρέα «ανόητων» ρομαντικών που πίστευαν πως η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στη Λάρισα. 

Ένα μικρό μαθητικό φεστιβάλ που ίσως κάποτε να επεκτείνονταν και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σήμερα το μικρό μαθητικό φεστιβάλ που πρώτο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2009, αποτελεί πλέον ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο οποίο δίνουν το «παρών» σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο καθώς και οι σημαντικότεροι εκφραστές της 7ης Τέχνης. Η Αντα Σαρτζή, η ψυχή και εμπνεύστρια του Φεστιβάλ, αφηγείται την ιστορία του στις Θεσσαλικές Επιλογές.

Αντα Σαρτζή artfools διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου λρισαας θεσσαλικες επιλογες

«Artfools – Το ξεκίνημα

«Η αρχική ιδέα για ένα μαθητικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, ξεκίνησε όταν ακόμη ήμουν υπεύθυνη πολιτισμού στη Β/θμια εκπαίδευση. Ήταν η εποχή που ο κινηματογράφος είχε αρχίσει να μπαίνει δειλά στην εκπαίδευση σαν εργαλείο μάθησης και σε συνδυασμό με την εισαγωγή της πληροφορικής στα σχολεία είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα για την υλοποίηση ενός Μαθητικού Φεστιβάλ το οποίο ονομάσαμε «Artfools», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουμε με χιούμορ, τη ρομαντική μας προσπάθεια να ασχοληθούμε με την τέχνη. Γύρω από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Artfools» συγκεντρώθηκε ένας πυρήνας ανθρώπων, κυρίως νέων, που αγαπούσαν τον κινηματογράφο και μέχρι σήμερα ο ίδιος πυρήνας είναι στις επάλξεις. Εθελοντές με μεράκι, με διάθεση προσφοράς και ο καθένας με μια ειδίκευση σε θέματα σχετικά με τον κινηματογράφο. Σκηνοθέτες, πληροφορικοί, ηθοποιοί, συνεργάτες που ανέλαβαν το κομμάτι της επικοινωνίας και πολλοί φίλοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνταν με τον πολιτισμό, στήσαμε μια ομάδα εργασίας και παράλληλα αναπτύξαμε δεσμούς φιλίας που παραμένουν μέχρι σήμερα».

Κώστας Αγοραστός Αντα Σαρτζή artfools διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου λρισαας θεσσαλικες επιλογες
Το πρώτο «Artfools»

«Η πρώτη διοργάνωση έγινε στις 9 και 10 μαρτίου του 2009 στον κινηματογράφο Βικτώρια με 30 ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα, 11 μαθητικές ταινίες και 4 ντοκιμαντέρ. θυμάμαι εκείνο το πρώτο φεστιβάλ με αγάπη, συγκίνηση αλλά και ένα ετεροχρονισμένο άγχος, αναλογιζόμενη το πόσο μεγάλο εγχείρημα ξεκινήσαμε με μόνο εφόδιο τον ενθουσιασμό μας. θυμάμαι τα νέα παιδιά που πλημμύρισαν το φουαγιέ του κινηματογράφου «Βικτώρια», τους συνεργάτες που μαζί τρέχαμε να προλάβουμε να γίνουν όλα άψογα. Την αγωνία, μήπως κολλήσει ο βιντεοπροβολέας που είχαμε συνδέσει με άπειρα μέτρα καλώδιο για να φθάσει από την καμπίνα κοντά στην οθόνη, αλλά και την ανακούφιση όταν όλα είχαν τελειώσει με επιτυχία. φαντάζομαι όλων οι μνήμες θα γυρίζουν σε εκείνες τις ημέρες διαβάζοντας αυτές τις γραμμές».

Κώστας Αγοραστός Αντα Σαρτζή artfools διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου λρισαας θεσσαλικες επιλογες
Η πορεία

«Η συνέχεια ήταν σταδιακή οδηγώντας μας από το «μαθητικό» στο «νεανικό Ελληνικό» και στη συνέχεια στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σε αυτό βέβαια βοήθησε η αυξανόμενη επιτυχία κάθε διοργάνωσης. μετά το πρώτο φεστιβάλ, ένας από τους κύριους παράγοντες που συνετέλεσαν στη διεύρυνση του ήταν η υποστήριξή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία και το έθεσε υπό την αιγίδα της. Κι εγώ προσωπικά αλλά και η ομάδα μου, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. ακολούθησαν και άλλοι φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, η διευθύντρια του οποίου διαθέτει τους χώρους του Ινστιτούτου κάθε χρόνο για τις ανάγκες του φεστιβάλ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας που ήταν επίσης από τους πρώτους υποστηρικτές, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φυσικά ο Δήμος Λαρισαίων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η υποστήριξη που έχουμε στις τελευταίες δύο διοργανώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. μεγάλο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια έχουν παίξει και τα ΜΜΕ της πόλης που προβάλλουν τις εκδηλώσεις μας, φιλοξενούν συνεντεύξεις από τους καλεσμένους, καλύπτουν εκτενώς το φεστιβάλ και γι’ αυτό απευθύνουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εφημερίδα «Ελευθερία» αλλά και σε όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης της πόλης και της Ελλάδας. Τέλος, το φεστιβάλ στήριξαν και στηρίζουν κάθε χρόνο οι άνθρωποι της πόλης, επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς και φυσικά οι Λαρισαίοι που προσέρχονται στις προβολές».

Κώστας Αγοραστός Αντα Σαρτζή artfools διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου λρισαας θεσσαλικες επιλογες

«Στο Διεθνές πλέον φεστιβάλ Κινηματογράφου συμμετέχουν περί τις 500 μικρού μήκους ταινίες από τις οποίες προβάλλονται κατόπιν επιλογής περίπου 70, ενώ ο αριθμός των προβολών μαζί με τα αφιερώματα ξεπερνά τις 100 ταινίες».

«Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό; Ποια θεωρείται άραγε επιτυχία ενός θεσμού; Το ό,τι φθάνει με ζωντάνια στα 10 χρόνια; Το ό,τι έχει πλέον 500 συμμετοχές κάθε χρόνο; Το ό,τι το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του κινηματογράφου; Το ό,τι έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά ρεύματα; Το ό,τι έχει τη στήριξη της πολιτείας; Εγώ θεωρώ επιτυχία όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως το ό,τι αυτό το φεστιβάλ ξεκίνησε από ανθρώπους της πόλης, έχει διεισδύσει στον κόσμο της Λάρισας και θεωρείται πλέον κομμάτι της. αναμφισβήτητα υπάρχουν ακόμη πολλά μου μπορούν να γίνουν ώστε ο κόσμος να μάθει πως για μια εβδομάδα στις αίθουσες της πόλης, μπορεί κανείς να δει εξαιρετικές ταινίες και μάλιστα με ελεύθερη για όλους είσοδο. Πρέπει μέσα και έξω από την Ελλάδα να γίνει περισσότερο γνωστό το φεστιβάλ, ώστε μέσω αυτού η Λάρισα να καταστεί τόπος προορισμού για τους λάτρεις του κινηματογράφου αλλά και για σχολεία -ακόμη περισσότερα από ότι μέχρι τώρα- που μπορούν να επιλέγουν την πόλη για την πολιτιστική τους εκδρομή, στη διάρκεια του φεστιβάλ».

 

Κώστας Αγοραστός Αντα Σαρτζή artfools διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου λρισαας θεσσαλικες επιλογες

Το μέλλον του Φεστιβάλ

«Παρά το γεγονός ότι στην εποχή της κρίσης, πολλά φεστιβάλ έχουν σταματήσει, θεωρώ πως το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, είναι μια ζωντανή, εξωστρεφής διοργάνωση που αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει σε μια σειρά θεμάτων με όχημα την 7η Τέχνη. Επίσης στόχος του φεστιβάλ είναι η επαφή του κοινού με παλιούς μεγάλους σκηνοθέτες αλλά και νέους ελπιδοφόρους δημιουργούς, που έχουν απασχολήσει με επιτυχίες τους την επικαιρότητα. Εν κατακλείδι αυτό που επιθυμούμε και το οποίο προσπαθούμε, είναι να κρατήσουμε υψηλή την ποιότητα του φεστιβάλ και να μην υποκύψουμε στον εύκολο και εμπορικό κινηματογράφο, συνεχίζοντας τις δράσεις μας, όλο το χρόνο με βιωματικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές ημερίδες και εκδηλώσεις».

 

Δημοσιεύθηκε στις Θεσσαλικές Επιλογές – Ιανουάριος 2018 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων