Advertorial
@Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Οι θησαυροί του Γ. Κατσίγρα – «Βάζο με ανεμώνες» Γιάννης Ψυχοπαίδης

Μια σπάνια χρωματική έκρηξη διαύγειας με pop-ρεαλιστική διάθεση αποκαλύπτει το «Βάζο με τις Ανεμώνες»  (1969) του Γιάννη Ψυχοπαίδη. 

Στο έργο εικονίζεται νεκρή φύση με βάζο με λουλούδια, καλώδιο και κλειδοθήκη. Το φόντο είναι ουδέτερο σε μπλε χρώμα και πάνω σε αυτό τοποθετούνται τα αντικείμενα. Το βάζο είναι μονόχρωμο σε υπόλευκο χρώμα και τα λουλούδια σε κόκκινους και μωβ τόνους. Η κλειδοθήκη είναι μαύρη και έχει δύο ασημένια κλειδιά. Το καλώδιο ακουμπάει πάνω στη κλειδοθήκη και η απόληξή του βρίσκεται μπροστά από το βάζο. Έργο μοντέρνο αποδίδει τα αντικείμενα ρεαλιστικά προβάλλοντάς τα πάνω στο φόντο.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης (γεν.1945).σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ χαρακτική και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακά στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου (1963-1975), έζησε και δούλεψε στη Γερμανία έως το 1987.’Εκτοτε έζησε στις Βρυξέλλες και το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1994 έγινε καθηγητής στην Ανώτατη Σχόλη Καλών Τεχνών. Ζωγράφισε κριτικές συνθέσεις με αναφορές στην πολιτική ζωή και την καταναλωτική μανία της νεοελληνικής κοινωνίας.

Υπήρξε μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές». Το ιδίωμά του είναι νεορεαλιστικό με αριστοτεχνική χρήση των μολυβιών και την ενσωμάτωση πρόσθετων στοιχείων στη ζωγραφική επιφάνεια ώστε να επιτείνεται η ψευδαισθησιακή εντύπωση.

Το έργο εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στην ενότητα «Οικειότητα» της επανασχεδιασμένης έκθεσης της Μόνιμης Συλλογής με τίτλο ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ // RE-CONNECT.

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων