Advertorial
Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης

Το παζάρι της Λάρισας – Μια ευκαιρία για δημιουργική αναθεώρηση

Γράφει ο επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης Αλέξανδρος Σακελάρης

Λίγο πριν την έλευση του 2024 και μετά από την περιπετειώδη αναβολή του παζαριού για το τρέχον έτος, μήπως ήρθε εν τέλει η ώρα να ξεκινήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο για την ιστορική εμποροπανήγυρη της Λάρισας, για το παρελθόν της, αλλά κυρίως για το μέλλον της;

Κώστας Μάντζιαρης

Η πρόσφατη καταστροφική κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση της μη διεξαγωγής του παζαριού για το 2023. Μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις ένθεν και ένθεν, με τους υποστηρικτές του να κάνουν λόγο για έναν ιστορικό θεσμό με βαθύ πολιτισμικό αντίκτυπο και τους πολέμιους να ισχυρίζονται ότι η διεξαγωγή του θα λειτουργούσε βλαπτικά εις βάρος της αγοράς και μάλιστα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που το παζάρι φέρνει γκρίνια. Είναι γεγονός άλλωστε ότι η διεξαγωγή του εκτός από τα θετικά αποτελέσματα για την πόλη, την προβολή της πανελλαδικά αλλά και τα έσοδα στα ταμεία του Δήμου, έχει και αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική αγορά της Λάρισας, ιδίως με τη μορφή που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας στρεβλό ανταγωνισμό εις βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

pazari larisas
Κώστας Μάντζιαρης

Είναι χρέος λοιπόν των αρχών να θωρακίσουν τον θεσμό, να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη φεστιβαλική γιορτή με αμφίδρομα οφέλη για την πόλη και τον εμπορικό της κόσμο, αλλά και κίνητρα για τη συμμετοχή των τοπικών επαγγελματιών. Ένα παζάρι εξωστρεφές, φιλικό προς το περιβάλλον και καθολικά προσβάσιμο για τα άτομα με Αναπηρία, εντάσσοντας στον μελλοντικό σχεδιασμό όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι νέοι όροι του city branding, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων στοιχείων του πολιτισμικού αποθέματος της Λάρισας.

Η ιστορική κληρονομιά του παζαριού
προς όφελος της πόλης

Η εμπειρία ανάλογων διοργανώσεων έχει δείξει ότι το παζάρι μπορεί να γίνει έναν ελκυστικό πολιτιστικό προϊόν προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες από όλη τη χώρα αλλά γιατί όχι και από το εξωτερικό, ενισχύοντας συνολικά την τοπική οικονομία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε μια ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων με παράλληλες γαστρονομικές δράσεις μέσα στην πόλη σε συνεργασία με δραστήριους επαγγελματικούς φορείς όπως είναι ο ΣΙΚΑΕΛ, η συντεχνία κρεοπωλών, οι τυροκόμοι κ.α., αλλά και με παράλληλες πρόδρομες δράσεις στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας ερεθίσματα εξωστρέφειας, τόνωσης της τοπικής εμπορικής αγοράς και μια ευκαιρία για την αύξηση των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών.
Χρήσιμη θα ήταν επίσης η αισθητική αναβάθμιση του χώρου της σκεπαστής αγοράς στη Νεάπολη, ενώ εξίσου σημαντική θα ήταν και η εκ νέου χωροθέτηση των περιπτέρων σε διακριτές θεματικές περιοχές (έμποροι, τυροκόμοι, κρεοπώλες, ψητοπώλες, χειροτέχνες, κ.α.), διευκολύνοντας την περιήγηση.

pazari larisas
Κώστας Μάντζιαρης

Η διοργάνωση θα μπορούσε επίσης να διευρυνθεί περαιτέρω με ποικίλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την τοπική κουλτούρα και παράδοση, αξιοποιώντας το τόσο πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό και τα μουσεία της Λάρισας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να λειτουργήσει και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τη δημιουργία εφαρμογών που θα έδιναν τη δυνατότητα μιας εικονικής περιήγησης στην ιστορία της εμποροπανήγυρης, προβάλλοντας τη διοργά-
νωση σε ακόμη περισσότερους αποδέκτες.

Ακόμη και η υπό διαμόρφωση προεκλογική πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής για τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Καφέ στη Λάρισα, θα μπορούσε να είναι μέρος αυτή της μεγάλη γιορτής με τον πολυδιάστατο και πολύ παραγοντικό χαρακτήρα, δημιουργώντας όχι απλά ένα παζάρι, αλλά τη μεγαλύτερη γιορτή Γεύσης στην Ελλάδα.

pazari larisas
Κώστας Μάντζιαρης

Σήμερα η παγκόσμια γαστρονομία και η κουλτούρα του «Street Food» είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη τάση. Όπως είχα ξαναγράψει πριν χρόνια στις φιλόξενες σελίδες των «Θεσσαλικών Επιλογών», το παζάρι της Λάρισας είναι αυτή τη στιγμή το αρχαιότερο, μεγαλύτερο και αυθεντικότερο Street Food Festival στην Ελλάδα.
Πάμε λοιπόν να το αναδείξουμε υπερήφανα, παρεμβαίνοντας δημιουργικά έτσι ώστε αυτή η τόσο ιστορική διοργάνωση που αιώνες τώρα σηματοδοτεί τη γεωγραφική και εμπορική σημασία της Λάρισας, να βαδίσει αγέρωχα στον 21ο αιώνα.

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων