Advertorial

Ενδομητρίωση και Σύλληψη

Γράφει o Γιάννης Πράπας, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Iατρικώς Yποβοηθούμενης Aναπαραγώγης ΙΑΚΕΝΤRΟ

Η ενδομητρίωση που ενοχοποιείται σε πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως. Αρχικά, θα αναρωτιέσαι περί τίνος πρόκειται. Μάθε, λοιπόν, ότι η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια καλοήθης πάθηση. Κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας σου (ενδομήτριο) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία, όπως στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγές σου. Ο έντονος πόνος στη διάρκεια της περιόδου ή του σεξ πρέπει να σε βάλει σε υποψίες. Το WH σου λύνει τις υπόλοιπες απορίες.

Επηρεάζει τη γονιμότητα;
Οι γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα, σε ποσοστό 25-50%, έχουν ενδομητρίωση. Όμως, δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός που δημιουργεί τα προβλήματα αυτά. «Γενικότερα, θεωρείται πάθηση του ανοσοβιολογικού συστήματος με γενετική προδιάθεση» λέει ο Ιωάννης Πράπας, γιατρός, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Αν έχεις ενδομητρίωση, τότε σίγουρα θα έχεις και δυσκολίες στη σύλληψη;
Μόνο το 35% των γυναικών με ενδομητρίωση παρουσιάζει προβλήματα υπογονιμότητας.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την υπογονιμότητα;
Η ηλικία σου και η έκταση της πάθησης θα καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης. Σε γυναίκες κάτω των 35 ετών με ενδομητρίωση ελαφράς ή μέτριας μορφής μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών. Αν δεν ανήκεις στο 40% των γυναικών που θα συλλάβουν στους 4-8 μήνες θεραπείας, πρέπει να προχωρήσεις σε εξωσωματική. Επίσης, αν είσαι πάνω από 35 ετών και η ενδομητρίωση έχει κλείσει τις σάλπιγγες σου ή είναι βαριάς μορφής, τότε η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ενδομητρίωση επηρεάζει την εξωσωματική;
Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν χαμηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης (25-40%) σε σχέση με αυτές που παρουσιάζουν ανεξήγητη υπογονι-μότητα. Προφανώς, τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στις γυναίκες, στις οποίες η ενδομητρίωση συνοδεύεται από χαμηλή παραγωγή ωαρίων λόγω ηλικίας ή λόγω μεγάλης βλάβης των ωοθηκών. Γενικά είναι αποδεκτό ότι η ενδομητρίωση είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ωαρίων μέτριας ποιότητας. ‘Οσον αφορά στην εμφύτευση των εμβρύων, μια πρωτοποριακή έρευνα που έγινε στο ΙAKENTRO και παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο έδειξε ότι το ενδομήτριο δεν δημιουργεί φιλόξενο περιβάλλον.

Το στάδιο της ενδομητρίωσης και οι κύστεις που δημιουργεί επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εξωσωματικής;
Η ύπαρξη κύστης μεγέθους έως 5 εκ. στην ωοθήκη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο. Το στάδιο, όμως, της ενδομητρίωσης είναι καθοριστικό. Όσο πιο προχωρημένο είναι τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλης, ο αριθμός των παραγόμενων ωαρίων, το ποσοστό εμφύτευσης των εμβρύων και κατά συνέπεια το ποσοστό εγκυμοσύνης.

Η εξωσωματική επιβαρύνει την ενδομητρίωση;
Μόνο αν σε υποβάλλουν σε ξεπερασμένες φαρμακευτικές ή χειρουργικές αγωγές. Για να κάνεις εξωσωματική, ενώ έχεις ενδομητρίωση, πρέπει να απευθυνθείς σε κέντρο που έχει τη δυνατότητα συνολικής διερεύνησης και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στοιχεία Επικοινωνίας: thessaloniki@iakentro.gr, athens@iakentro.gr

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΔΕΗ ΓΑΙΑ
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων