Advertorial

Καρκίνος του Μαστού – Το «τρίπτυχο της επιτυχίας» στον σωστό προληπτικό έλεγχο και η προσφορά της Ογκοπλαστικής Χειρουργικής

«Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω γιατρέ, αχρείαστος να είστε». Αυτή είναι η απάντηση που μου δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, όταν με ρωτούν για την ειδικότητά μου και συστήνομαι ως Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος. Μία ειδικότητα, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού, αλλά πρωτίστως με την πρόληψη. Οφείλω να σημειώσω, πως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου προληπτικού ελέγχου με ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών, που ανήκει στον γενικό πληθυσμό, είναι η κλινική εξέταση από Χειρουργό Μαστού – Μαστολόγο. Ο λόγος; Ένα σημαντικό ποσοστό των βλαβών του μαστού, που μπορεί να φτάσει και το 10%, είναι αόρατες στον απεικονιστικό/ακτινολογικό έλεγχο, αλλά μπορεί να είναι ψηλαφητές από το έμπειρο χέρι ενός ιατρού της ειδικότητάς μου.

Γράφει ο Γεώργιος Ι. Μπούτσικος, MD, PhD, FRCS, FEBS, CEBS
Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος
Δ/ντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας»
Consultant Oncoplastic Breast Surgeon,
St George’s University Hospital NHS Trust,
London, UK

Ο προληπτικός έλεγχος των ασυμπτωματικών γυναικών, που περιλαμβάνει κλινική εξέταση από Χειρουργό Μαστού – Μαστολόγο και συνοδεύεται από ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών («τρίπτυχο της επιτυχίας»), έχει ευαισθησία πάνω από 95%. Αυτό σημαίνει, πως αν υπάρχει κάποια παθολογία (βλάβη) – είτε καλοήθης είτε κακοήθης – στο μαστό, αυτή κατά 95% θα βρεθεί και θα αντιμετωπιστεί.

μαστεκτομή αποκατάσταση
Δεξιά υποδόρια μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής. Άμεση αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης.

Γιατί όμως γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση και προβολή, αναφορικά με την αξία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και όχι για άλλες μορφές καρκίνου; Οι λόγοι είναι πολλαπλοί: Πρώτον, ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου στις γυναίκες και ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στον γενικό πληθυσμό. Εκτιμάται πως περίπου μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Δεύτερον, στον προληπτικό έλεγχο των ασυμπτωματικών γυναικών, μπορούν να ανιχνευτούν υψηλού ρίσκου/προκαρκινικές βλάβες, και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς πριν εξελιχθούν σε καρκίνο, τις περισσότερες φορές χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Και τρίτον και σημαντικότερο, αν ανευρεθεί καρκίνος του μαστού και είναι σε πρώιμο στάδιο, είναι πλήρως ιάσιμος και χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων ή εξουθενωτικών χημειοθεραπειών.
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είτε σε πιο προχωρημένο στάδιο, είτε με ιστολογικό τύπο με μη ευνοϊκά χαρακτηριστικά, η πρόγνωση εξακολουθεί να είναι άριστη με τα υψηλότερα ποσοστά 10ετούς επιβίωσης, σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου. Υπάρχει τεράστια πρόοδος και εξέλιξη τόσο στις τεχνικές της Ογκοπλαστικής Χειρουργικής του μαστού όσο και στα διάφορα είδη φαρμακευτικών/συστηματικών θεραπειών, που πλέον πολλές φορές δίνονται προ-εγχειρητικά (νέο-επικουρικές θεραπείες) με εντυπωσιακά αποτελέσματα, πάντα μετά από σχετική απόφαση Ογκολογικού Συμβουλίου. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν πλέον να διατηρήσουν τον μαστό τους ακόμη κι αν έχουν διαγνωστεί με ευμεγέθεις όγκους που απαιτούν μεγάλες εκτομές, με τις τεχνικές της θεραπευτικής μαστοπλαστικής (therapeutic mammoplasty) και των τοπικών κρημνών διατιτραινόντων αγγείων (local perforator flaps) να προσφέρουν άριστο ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

μαστεκτομή αποκατάσταση διατήρηση θηλής
Αριστερή θεραπευτική μαστοπλαστική. Δεξιά μειωτική μαστοπλαστική για συμμετρία.

 

Εφόσον η διατήρηση του μαστού δεν είναι εφικτή, η Ογκοπλαστική Χειρουργική προσφέρει εκτομή του μαστού με διατήρηση του δέρματος και της θηλής και άμεση αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης ή αυτόλογο μόσχευμα/ιστό στο ίδιο χειρουργείο. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις γυναίκες να αποκτήσουν ένα νέο – ανακατασκευασμένο στήθος χρησιμοποιώντας τη νέα, εξελιγμένη τεχνική τοποθέτησης του ενθέματος πάνω από το θωρακικό μυ, στη φυσική ανατομική θέση του μαστού δηλαδή, καλυμμένο με ειδικό ακυτταρικό δερματικό πλέγμα. Αποτελεί μια επέμβαση – σταθμό στην ιστορία της Ογκοπλαστικής Χειρουργικής μαστού, καθώς συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ διαρκεί λιγότερο χρόνο και έχει λιγότερες επιπλοκές στις περιπτώσεις ασθενών, που χρήζουν μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας σε σχέση με την παλαιά υπο – μυϊκή τεχνική.

Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού δεν είναι άνισος, καθώς σχεδόν καθημερινά καταγράφονται μεγάλες «νίκες» της επιστημονικής κοινότητας εναντίον του. Πλέον, όλο και περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Καμία γυναίκα δε θα πρέπει να φοβάται να ζητήσει τη συμβουλή του Χειρουργού Μαστού εάν εντοπίσει κάποιο εύρημα στο μαστό της. Ειδικότερα για εκείνες άνω των 40 ετών, η συμμόρφωση με το ‘’τρίπτυχο της επιτυχίας’’ του σωστού προληπτικού ελέγχου μπορεί πραγματικά να αποδειχθή σωτήρια.

Ιατρείο: Πατρόκλου 25, Λάρισα | Τ: 6980 575 706
Κέντρο μαστού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Τ: 2410 996 153 | Ε.: gb@thessaybeeastcare.gr

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων