Advertorial

Κτήμα Κατσαρού: Τα μεγάλα κρασιά, γίνονται στο αμπέλι

Ο οινολόγος Ευριπίδης Κατσαρός μας ξεναγεί στον Αμπελώνα της Κρανιάς Ολύμπου

Όταν ο οινολόγος Ευριπίδης Κατσαρός μιλά για το κρασί, στο μυαλό σου έρχονται εικόνες από κατάφυτους επικλινείς αμπελώνες που σκαρφαλώνουν στις ορεινές πλαγιές του Ολύμπου. Φαντάζεσαι τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από την Κρανιά, θαμπώνεσαι από τις γυαλιστερές ρώγες των σταφυλιών που ωριμάζουν πάνω σε πλούσια τσαμπιά, αφουγκράζεσαι τους θαλασσινούς αέρηδες του Αιγαίου να θροΐζουν ανάμεσα στα φύλλα και μαθαίνεις πώς, από ένα μικρό ταπεινό πρέμνο που ο γιατρός -και πρωτοπόρος αμπελουργός- Δημήτρης Κατσαρός φύτευσε το 1982 στο μπαλκόνι του Ολύμπου, δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία στην Ελλάδα.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΚΡΑΣΙ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΟΙΝΟΣ

Η ιστορία του Κτήματος Κατσαρού ξεκινά το 1979, όταν ο Λαρισαίος ωτορινολαρυγγολόγος Δημήτρης Κατσαρός μαζί με τη σύζυγό του Στέλλα, «ανακαλύπτουν» στην Κρανιά Ολύμπου το ησυχαστήριό τους και αποφασίζουν να χτίσουν εκεί ένα καλοκαιρινό σπίτι για την οικογένεια. Λίγα χρόνια μετά, το 1982, στο κτήμα που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι, ο Δημήτρης Κατσαρός αποφασίζει να φυτεύσει ένα μικρό κομμάτι αμπελώνα το οποίο καλλιεργεί στον λιγοστό ελεύθερό του χρόνο, με στόχο την παραγωγή κρασιού για τους φίλους και την οικογένεια.

Δημήτρης και Ευριπίδης Κατσαρός
Δημήτρης και Ευριπίδης Κατσαρός

 

Από τη φύτευση, στον τρύγο και από εκεί στην εμφιάλωση, ο κύκλος ζωής του αμπελιού ωριμάζει μέσα του και την ιδέα της συστηματικής αμπελουργίας οπότε αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα. Προχωρά σταδιακά στην αγορά μικρών εκτάσεων γύρω από το χωριό ενώ -απέναντι στην κρατούσα καλλιεργητική πρακτική- επιλέγει αντί των αυτόχθονων ποικιλιών της αμπελουργικής ζώνης Ραψάνης, να πειραματιστεί, προχωρώντας στη φύτευση δύο διεθνών ποικιλιών (Cabernet Sauvignon και Merlot), θεωρώντας πως -με τα τότε επιστημονικά δεδομένα- θα μπορούσαν να δώσουν ποιοτικότερο και ωριμότερο αποτέλεσμα. Το πρώτο κρασί του Κτήματος παράγεται το 1987, ωριμάζει σε μικρά δρύινα γαλλικά βαρέλια και κυκλοφορεί στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες, διεκδικώντας –και στην πορεία– κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις στο οινικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Το εγχείρημα που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο Λαρισαίος γιατρός Δημήτρης Κατσαρός, βρήκε άξιο συνεχιστή στο πρόσωπο του γιου του Ευριπίδη, ο οποίος, με σπουδές γενικής βιολογίας στο Bordeaux και οινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Σήμερα, το μικρό εκείνο κτήμα αποτελείται από έναν πρότυπο ιδιόκτητο αμπελώνα 110 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας και ένα απόλυτα σύγχρονο οινοποιείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% της εμφιάλωσης προορίζεται για εξαγωγή.

Το Κτήμα Κατσαρού
έχει βραβευτεί με περισσότερα
από 60 αργυρά μετάλλια
σε αξιόπιστους διεθνείς διαγωνισμούς

 

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Cabernet Sauvignon, το Μerlot, το Chardonnay και το Ξινόμαυρο, ενώ σε πειραματικό στάδιο αναπτύσσεται και η φύτευση άλλων ελληνικών ποικιλιών. Tο έδαφος του αμπελώνα είναι αμμοαργηλοπιλώδες και τα επικλινή εδάφη προσφέρουν καλή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται ο αμπελώνας μεταξύ 650 και 820 μέτρων, σε συνδυασμό με τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις οδηγούν σε οίνους που χαρακτηρίζονται από αρωματική πολυπλοκότητα, φινέτσα αρωμάτων, πλούσιο σώμα και πολύ καλή οξύτητα.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποτελούν παράγοντα που συνεισφέρει επιπλέον στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Κρύοι χειμώνες με αρκετές βροχές επιτρέπουν στα αμπέλια να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και άνoμβρο καλοκαίρι. Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών επιτρέπουν την αργή ωρίμανση των σταφυλιών και οι άνεμοι που πνέουν από το Αιγαίο διασφαλίζουν την υγεία και τη μακροημέρευση του αμπελώνα.

«Το κρασί και η αμπελουργία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και σε αυτήν την πορεία που χάραξε ο πατέρας μου υπήρξαν σίγουρα δυσκολίες, οι οποίες υπερκεράστηκαν χάρη στην επιμονή, τη θέληση αλλά και τη βαθιά του πίστη στο δυναμικό της περιοχής για την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης», σημειώνει ο Ευριπίδης Κατσαρός στις Θ.Ε. «Πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία βασίζεται μέχρι σήμερα η παραγωγή μας, η οποία εξαρτάται από τα ποιοτικά δεδομένα της κάθε χρονιάς και όχι από τις στρεμματικές αποδόσεις. Ακόμη και όταν η ποσότητα των σταφυλιών είναι μειωμένη, σημασία για εμάς έχει ισορροπία των ποιοτικών παραμέτρων της παραγωγής».

«Ό,τι εμφιαλώνουμε προέρχεται αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας. Ξεκινάμε από έναν κορμό που είναι το αμπέλι και με διαρκή φροντίδα από τα τέλη Ιανουάριου – αρχές Φεβρουάριου που είναι το κλάδεμα, μέχρι τον Σεπτέμβρη που είναι η συγκομιδή, «χτίζουμε» τη βάση για αυτό που θα αποτελέσει το προϊόν της μεταποίησης, που είναι το κρασί, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, τα επιστημονικά δεδομένα και φυσικά τη γνώση που έχουμε αποκομίσει για την κατανόηση της καλλιέργειας. Στόχος μας είναι να αποδίδουμε στο κρασί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και του τόπου, ενώ σε ό,τι αφορά στην ωρίμανση, αφήνουμε τον χρόνο να κυλήσει στο βαρέλι». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, παρότι το ελληνικό κρασί ακόμη δεν έχει βρει τη θέση που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά, τα τελευταία χρόνια γίνονται ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες από τους Έλληνες οινοποιούς, με εξαιρετικά δείγματα και στη Θεσσαλία.

Οι οίνοι του Κτήματος Κατσαρού, εξάγονται στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε χώρες της Ε.Ε., καθώς και στη Σιγκαπούρη και τη Ν. Κορέα.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΔΕΗ ΓΑΙΑ
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων