Advertorial

Απόστολος Καλογιάννης: Με ενότητα και σκληρή δουλειά προχωράμε στην επόμενη ημέρα

Η Λάρισα το προηγούμενο διάστημα πέρασε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της. Τα πλημμυρικά νερά του Πηνειού, με τον απίστευτο όγκο της καταιγίδας «Daniel» υπερχείλισαν τα θυροφράγματα της πόλης με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα φράγματα του ποταμού, «χτυπώντας» συνοικίες και γειτονιές που είδαν τα νερά να φτάνουν στα σπίτια τους. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν άντεξαν και πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή. Αυτός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση άνηκε και ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.
Εμείς έπρεπε να δράσουμε άμεσα σε τρία επίπεδα:
Κατ’ αρχάς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αμέσως κινητοποιήσαμε τον μηχανισμό του Δήμου Λαρισαίων, το πολιτικό προσωπικό και ένα συγκινητικό κύμα εθελοντών που αμέσως εμφανίστηκαν για να βοηθήσουν. Κρατήσαμε ανοιχτά με κάθε τρόπο τα αντλιοστάσια για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διοχέτευση των νερών από την πόλη. Υποστηρίξαμε το ανάχωμα στην οδό Σανδράκη, που απειλούσε να πλημμυρίσει σχεδόν τη μισή Λάρισα. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το ανάχωμα στη ΔΕΥΑΛ, όπου κι εκεί η κατάσταση με τη στάθμη του Πηνειού που είχε φτάσει στα 11 μέτρα γινόταν επικίνδυνη. Η πόλη γλύτωσε τα πολύ χειρότερα. Υπήρξαν απώλειες περιουσιών, όμως δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή! Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να στηρίξει τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους, καθώς και τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν. Στο δεύτερο επίπεδο, έπρεπε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν. Με μια τιτάνια προσπάθεια και αξιοποιώντας όλο το τεχνικό δυναμικό του Δήμου, αλλά και ιδιωτών, απομακρύναμε τα νερά, αποσύραμε τα ογκώδη αντικείμενα που είχαν καταστραφεί και συνεχίζουμε με την απολύμανση των περιοχών. Την ίδια στιγμή, σε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά των Δήμων, ανακοινώσαμε ένα ισχυρό πακέτο μέτρων για τους πλημμυροπαθείς, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Ό,τι πήρε το ποτάμι θα το ξαναφτιάξουμε, ακόμα καλύτερο. Αυτό είναι δέσμευση. Στο τρίτο επίπεδο, οφείλουμε άμεσα να ανασυγκροτήσουμε την πόλη. Οι υποδομές της που πληγώθηκαν να αποκατασταθούν, ο αντιπλημμυρικός της σχεδιασμός πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερος ώστε να αποκλείει στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ! Και μας υποχρεώνει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στα νέα δεδομένα, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεών μας, να σεβαστούμε ακόμα περισσότερο τη φύση, ακούγοντας προσεκτικά τα μηνύματά της. Και εδώ η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τον ρόλο της. Είναι αρμοδιότητά της και ευθύνη της.

Κάνουμε τη Λάρισα
πιο δυνατή και ανθεκτική

Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε απανωτές κρίσεις. Οικονομική κρίση, κορονοϊός, σεισμός, ενεργειακή κρίση και τώρα πλημμύρες. Αποδείχθηκε από τα πράγματα ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε τις πολυεπίπεδες κρίσεις με σοβαρότητα και ενσυναίσθηση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Εξελισσόμαστε συνεχώς για να ακολουθούμε τα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα εξελίσσουμε την πόλη στην ανθεκτικότητά της.
Το μέλλον θα έχει δυσκολίες. Απέναντι στην αβεβαιότητα της εποχής όμως, υπάρχει η εμπειρία μας, το σχέδιό μας και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε γεγονός. Κι αυτό δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που τη βιώνουμε καθημερινά.
Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για το μέλλον: Φάνηκε στη διάρκεια των κρίσεων, φάνηκε στο τεράστιο κύμα βοήθειας που έφτασε στην πόλη, στη συγκινητική παρουσία των εθελοντών, στην αφοσίωση των υπηρεσιών του Δήμου και τη δέσμευση των πολιτών. Όσοι επένδυσαν στην καταστροφή της πόλης, με ψεύδη και τοξικό πολιτικό λόγο, διαψεύστηκαν.

Από το 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, είχαμε έναν στόχο: Να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη σε όλα τα επίπεδα. Για να το πετύχουμε μελετήσαμε και σχεδιάσαμε μια πόλη με ορίζοντα το 2030 που θα έδινε στους δημότες νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη, στη χρήση των δημόσιων χώρων, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Για να γίνει αυτό έπρεπε καταρχάς να βελτιώσουμε τις υποδομές της πόλης μας στο κέντρο και τις συνοικίες, στην πόλη και τα χωριά, ώστε να αποκτήσουμε τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν στη Λάρισα να εξελιχθεί σε μια όμορφη και λειτουργική πόλη για όλους.
Να γίνει μια έξυπνη πόλη, με επιχειρηματικές ευκαιρίες, με νέες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια, πρωτοποριακό πολιτισμό και στοχευμένη κοινωνική αλληλεγγύη.

Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Αναμορφώσαμε τον δημόσιο χώρο, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, με πάρκα πλατείες και νέο φωτισμό, με κέντρα πολιτισμού παντού, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να χρησιμοποιεί τις υποδομές. Τα παιδιά να ξαναβγούν στον δρόμο για να παίξουν, οι μητέρες να κυκλοφορούν με ασφάλεια, τα άτομα με αναπηρία να βρουν ζωτικό χώρο στην πόλη. Και όλοι να έχουν πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας νερό, με την αντικατάσταση προοδευτικά ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Την ίδια στιγμή στον αναμορφωμένο δημόσιο χώρο, αναπτύσσονται νέες επιχειρήσεις που βρίσκουν εκεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να ξεδιπλώσουν τη δραστηριότητά τους. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων δίνει τεράστια ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης και έτσι δημιουργούνται νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους.
Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας έρχεται επίσης από την εξωστρέφεια. Οι θεσμοί που δημιουργήσαμε, αλλά και οι μεγάλες υποδομές της Λάρισας, όπως το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι, η Πινακοθήκη, το Διαχρονικό Μουσείο, το Προσκήνιο Πολιτισμού (θέατρο ΟΥΗΛ) κάνουν τη Λάρισα προορισμό. Το Φεστιβάλ Πηνειού, η AgroThessaly, το Πάρκο των Ευχών, και το Θεσσαλικό μας Θέατρο έχουν αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης κατακόρυφα.

ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Στην επόμενη μέρα έρχονται νέα εργαλεία για να μεγεθύνουν την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική φυσιογνωμία της πόλης και να απαντήσουν στην ανάγκη διαρκούς εξέλιξής της: Φροντίσαμε να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓE, όπου οι σχεδιασμοί μας προβλέπουν, μεταξύ άλλων και την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου.
Επίσης, με απόφασή μας παραχωρήθηκε έκταση στο Μεζούρλο, όπου το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας θα αναπτύξει το Ινστιστούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο–τεχνολογίας, έναν από τους μεγαλύτερους πόλους καινοτομίας και έρευνας για τον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο, οι πόροι και τα αναπτυξιακά μας εργαλεία πρέπει να αξιοποιηθούν σε μια νέα βάση, ώστε να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των υποδομών μας, να συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση των κινδύνων από μελλοντικές κρίσεις και να διευρύνουν τους όρους ασφάλειας των πολιτών.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στην πόλη που εξελίσσεται, εξελίσσονται και οι άνθρωποι. Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών και η «Πόλη που Μαθαίνει» έδωσαν και δίνουν την ευκαιρία σε χιλιάδες Λαρισαίους να γνωρίσουν τις σύγχρονες τάσεις της κοινωνίας, να αυξήσουν τη λειτουργικότητά τους στη νέα εποχή και να κατακτήσουν τη διαρκή γνώση που κάνει μια κοινωνία σύγχρονη.
Πλέον ενσωματώνουμε στα θεματικά αντικείμενα και το κρίσιμο θέμα της ανθεκτικότητας.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Για να βελτιώσουμε, τέλος, την καθημερινότητα του πολίτη, προχωράμε μελετημένα στην ψηφιακή μετάβαση.
Με ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου των πεζοδρόμων, με έξυπνο σύστημα ρύθμισης της στάθμευσης, το οποίο ήδη ξεκινάει να λειτουργεί, με κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στον χώρο του πρώην ΙΚΑ που πρόσφατα αποκτήσαμε, με ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες, με συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού και με σύγχρονα συστήματα διαβούλευσης με τους κατοίκους, η Λάρισα απαντά στη νέα εποχή με διαφάνεια, με όρους δημοκρατίας και περνάει στην πλήρη ψηφιοποίησή της. Κάνει τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη και τη δημοκρατία πιο διάφανη.

Η Λάρισα
δεν χωράει διχασμούς

Λαρισαίες και Λαρισαίοι,
Η Λάρισα είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά και μια «μικρή» κοινωνία. Γνωριζόμαστε! Στα χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση, πορεύτηκα με οδηγό την ενότητα της πόλης, την ισονομία και την ισοπολιτεία, τη σοβαρότητα και την τιμιότητα. Με την ομάδα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις, πέρα από τα όρια των κομμάτων, για να προσφέρουμε στην πόλη μας το καλύτερο. Η συμπόρευση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις συνεχίζεται και στο ψηφοδέλτιό μας. Είναι η δύναμή μας και ο στόχος μας. Η πόλη δεν χωράει διχασμούς. Δεν χωράει τοξικότητα. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Η δουλειά μας αυτά τα χρόνια έγινε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μνημόνιο, πανδημία, σεισμός, πλημμύρα, ενεργειακό κόστος με ταυτόχρονη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Όλα αυτά με ανάγκασαν να δουλεύω με την ομάδα μου και μου στέρησαν τη δυνατότητα να βρίσκομαι συχνά κοντά σας. Αυτή η δουλειά είχε και παραλείψεις, όμως ας μη μας διαφεύγει η μεγάλη εικόνα της εξέλιξης της πόλης μας.
Προσωπικά είμαι υπερήφανος για τη Λάρισα. Και νομίζω πως κάθε δημότης της πόλης δικαιούται να είναι υπερήφανος. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτησή μας.

Απόστολος Καλογιάννης
Δήμαρχος Λαρισαίων

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων