Advertorial

Η πλημμυρισμένη Γιάννουλη στην ετήσια ανασκόπηση του REUTERS, μέσα από τον φακό του Λαρισαίου φωτογράφου Ηλία Μάρκου

Αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας οι φωτογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου RΕUTERS ανά τον κόσμο, βρέθηκαν και φέτος στην πρώτη γραμμή των γεγονότων για να καταγράψουν μάχες, συγκρούσεις, λιμούς, καταποντισμούς αλλά και χαρές, ομορφιές, συναυλίες, φεστιβάλ και εκθέσεις τέχνης, υπενθυμίζοντάς μας ότι η φωτογραφία αποτελεί ένα μοναδικό χρονοκαταγραφικό μέσο, ικανό να αναπαραστήσει στιγμές και συναισθήματα που διαφεύγουν στον χρόνο. Στη φωτογραφική ανασκόπηση του REUTERS, η ιστορία (ξανα)γράφεται μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες στιγμιότυπα. Κάθε εικόνα ένα κεφάλαιο και όλα μαζί ένα ενιαίο αφήγημα για το πρόσφατο παρελθόν.
Μέσα σε αυτόν τον πλούσιο και πολυδιάστατο φωτογραφικό καμβά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε και τη σημαντική συνεισφορά του Λαρισαίου φωτογράφου Ηλία Μάρκου, ο οποίος σε ένα λυρικό κλικ, απαθανατίζει το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας Daniel στη Λάρισα. Με κάδρο τον τραχύ κάδο ενός εκσκαφέα η φωτογραφία του μιλά για την καταστροφή και το ευάλωτο της ύπαρξής μας, ταυτόχρονα όμως λειτουργεί και ως υπόμνηση για τα απύθμενα βάθη της ανθρώπινη αντοχής, τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Ηλίας Μάρκου φωτογράφος Ο Ηλίας Μάρκου έκανε τα πρώτα φωτογραφικά του βήματα στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, γύρω στο 2004. Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά. Εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος στη Μυτιλήνη και συνεργάζεται με διάφορα ελληνικά και διεθνή πρακτορεία. Η συνεργασία του με το REUTERS ως εξωτερικός φωτογράφος ξεκίνησε το 2017 σε θέματα κυρίως σχετικά με τη μετανάστευση καθώς και άλλα σύγχρονα θέματα. Του αρέσει να φωτογραφίζει την καθημερινότητα, σκηνές δρόμου, ντοκουμέντο και γενικά οτιδήποτε τραβάει την προσοχή του καθώς όπως σημειώνει, η φωτογραφική μηχανή είναι το όχημα του σε ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚH ΑΝΑΣΚOΠΗΣΗ
ΤΟΥ REUTERS

Το 2023 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά δύο μεγάλων πολέμων – τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρόσφατη έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και μαχητών της Χαμάς.
Τον Φεβρουάριο, ο σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκε σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Βόρειας Συρίας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο περισσότερων από 54.000 ανθρώπων, χιλιάδες τραυματίες και την ολοσχερή καταστροφή κτιρίων και υποδομών. Ένας ακόμη μεγάλος σεισμός τον Σεπτέμβριο σκότωσε περισσότερους από 2.900 ανθρώπους στο Μαρόκο.

Στην Καταλονία, τα αποθέματα πόσιμου νερού έχουν πέσει στο χαμηλότεροεπίπεδο από το 1990 λόγω της ακραίας ξηρασίας. REUTERS/ Nacho Doce.
Στην Καταλονία, τα αποθέματα πόσιμου νερού έχουν πέσει στο χαμηλότερο
επίπεδο από το 1990 λόγω της ακραίας ξηρασίας. REUTERS/ Nacho Doce.

Το 2023 ήταν ένα έτος κατά το οποίο οι δυσχερείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έκαναν αισθητή την παρουσία τους, βάζοντας και τη Λάρισα στον παγκόσμιο χάρτη. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη και τον Καναδά τον Ιούλιο κατέκαψαν σπίτια και κάλυψαν τις πόλεις από πυκνή αιθάλη, ενώ στη Λατινική Αμερική η σφοδρή ξηρασία σε συνδυασμό με τι υψηλές θερμοκρασίες στέγνωσε τις κοίτες των ποταμών καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα σε φτωχές και παραποτάμιες κοινότητες καθώς και τον θάνατο περισσότερων από 100 δελφινιών του γλυκού νερού στον Αμαζόνιο. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, οι πρωτοφανείς καταιγίδες στην Καλιφόρνια μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν σκηνές χάους.

Η φωτογραφική ανασκόπηση
του Reuters για το 2023, ανοίγει
ένα παράθυρο στο κοντινό παρελθόν
και λειτουργεί ως υπόμνηση
για την πορεία της ανθρωπότητας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ οπλισμένων ομάδων και οι επιθέσεις κατά πολιτών εντάθηκαν για μια ακόμη φορά στο ανατολικό Κονγκό, ενώ πόλεμοι, εθνοτικές εντάσεις και θρησκευτικές διαμάχες σε όλον τον πλανήτη προκάλεσαν νέες αθρόες εκροές μεταναστών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε απόγνωση ξεκίνησαν το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς πολλοί δεν τα κατάφεραν.
Δίκες κατέλαβαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα UFO έγιναν απροσδόκητο θέμα ειδήσεων.

Μασκοφόρος μάρτυρας πριν καταθέσει ενώπιον του στρατοδικείου
στη δίκη έξι στρατιωτών που κατηγορούνται για τη δολοφονία
56 αμάχων στη διάρκεια διαδήλωσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
REUTERS/Arlette Bashizi

Ο πόλεμος μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων -υπό την ηγεσία της Χαμάς- και του Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην ανατολική χώρα. Ο θάνατος έγινε καθημερινή πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο ένας φωτογράφος του REUTERS απαθανάτισε μια γυναίκα να κοιτά κατάματα σωρούς πτωμάτων με βλέμμα που υπονοεί ότι το θέαμα που αντικρύζει είναι θλιβερό, αλλά μάλλον όχι πλέον σοκαριστικό για εκείνη.
Όμως μέσα στον θάνατο και την απελπισία που χαρακτήρισαν (και) το 2023, οι άνθρωποι δεν ξέχασαν την ελπίδα και βρήκαν τρόπους για να γιορτάσουν, να χαρούν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν την τέχνη, τη φύση και τη λογοτεχνία, να κάνουν εκδρομές, να πάνε στη θάλασσα, να ακούσουν μουσική και να χορέψουν.

 

Όταν το φεγγάρι προσγειώθηκε στον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. REUTERS/Άλκης Κωνσταντινίδης.

 

 

 

 

 

 

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων