Advertorial

Θανάσης Μαμάκος: Καλώ τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους, μαζί να κάνουμε τη Λάρισα σπουδαία ξανά

"Εννέα χρόνια στασιμότητας που χάσαμε είναι αρκετά. Έχω το σχέδιο και την ομάδα να κάνουμε τη Λάρισα πρωτοπόρα", υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στις Θ.Ε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων.

«Καταθέσαμε στην κρίση των πολιτών ένα συγκροτημένο πρόγραμμα στόχων που μπορούμε και πρέπει να υλοποιήσουμε από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Την παράταξή μας δεν αφορά μια κοντόφθαλμη οπτική για τη Λάρισα, αλλά η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητά της απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, πράγμα που απαιτεί επαγρύπνηση στο παρόν. Ερχόμαστε με συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη 15ετία, με σκοπό να εγκαινιάσουμε μια σειρά τομών. Σε τόσο απρόβλεπτους καιρούς, μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, όπως η Λάρισα, οφείλει να έχει σχέδιο και να προνοεί· οφείλει να έχει ορίζοντα και να κοιτά μακριά».
Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαιών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Η Λάρισα που μας αξίζει», δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας των εκλογών, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους την αλλαγή, για έναν δήμο που προβλέπει και απαντά με συγκεκριμένο πρόγραμμα και οραματισμό στο αύριο της Λάρισας και των Λαρισαίων.

Κύριε Μαμάκο, βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αλλά με τον Δήμο και τη Λάρισα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές. Πώς αντιμετωπίζετε μια τόσο ιδιαίτερη κατάσταση;
Οι εκλογές πάντοτε είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Μόνο που αυτή τη φορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «γιορτή», από τη στιγμή που ο Δήμος, η πόλη και τα χωριά έχουν πληγεί τόσο σκληρά από τις τελευταίες πλημμύρες. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη προτεραιότητα από την αποκατάσταση των πληγών που δυστυχώς είναι πολλές. Περισσότερο από το 30% της πόλης πλημμύρισε και δυστυχώς με ηλιοφάνεια, τα χωριά του Δήμου κυριολεκτικά βυθίστηκαν στο νερό και τη λάσπη, περιουσίες καταστράφηκαν, σπίτια και κόποι ζωής έγιναν καπνός και η επόμενη ημέρα γίνεται πολύ πιο δύσκολη για όλους.
Η προτεραιότητα της επόμενης Δημοτικής Αρχής είναι σαφές πως έχει να κάνει με την επανεκκίνηση του Δήμου, με την επούλωση των τραυμάτων, με την επίλυση των βασικών προβλημάτων των πληγέντων, αλλά και των βραχυχρόνιων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της καταστροφής στις ζωές όλων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, κοιτάζοντας μπροστά, δουλεύοντας σκληρά και σχεδιάζοντας προσεκτικά το μέλλον.

Η προτεραιότητα της επόμενης Δημοτικής Αρχής είναι σαφές πως έχει να κάνει με την επανεκκίνηση του Δήμου, με την επούλωση των τραυμάτων, με την επίλυση των βασικών προβλημάτων των πληγέντων, αλλά και των βραχυχρόνιων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της καταστροφής στις ζωές όλων.

 

Από την πλευρά του κ. Καλογιάννη μιλούσαν για «απογείωση» της πόλης…
Και εμένα μου αρέσει η «απογείωση» αλλά είναι βασικό να πατάς με τα πόδια σου στο έδαφος. Το να πετάς κουβέντες και να πουλάς μεγαλοϊδεατισμό δεν συνάδει με τη σοβαρότητα που απαιτεί η πραγματική απογείωση μιας πόλης και της κοινωνίας μας.
Αυτή ακριβώς η αποκοπή από την πραγματικότητα οδήγησε την απερχόμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς, σε υπερβάσεις της κοινής λογικής, σε δημιουργία δεδομένων που δεν ίσχυαν, όπως για παράδειγμα ότι η πόλη είναι θωρακισμένη και δεν κινδυνεύει -που διαψεύστηκαν με τραγικό τρόπο. Και προσγειώθηκαν με άσχημο τρόπο στον αεροδιάδρομο της εννιάχρονης απραξίας τους για οτιδήποτε είχε να κάνει με τη θωράκιση του Δήμου.
Ακόμα και αν δεν είχε συμβεί αυτή η καταστροφή, πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κάποιος την υπόσχεση αυτή, όταν όλα, μα όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης είναι κυριολεκτικά απείραχτα. Δηλαδή υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι μια πόλη σαν τη Λάρισα, με το κυκλοφοριακό να οξύνεται, με το πρόβλημα της στάθμευσης, ιδιαίτερα στο κέντρο, να παίρνει τραγικές διαστάσεις, με τις γραμμές του τρένου να την κόβουν στα δύο, με το Τελωνείο να υποδέχεται νταλίκες σχεδόν στο κέντρο της, με καμία προστασία από την κλιματική αλλαγή που την οδηγούν να νεκρώνει πολλές ώρες κάθε μέρα το καλοκαίρι, με την προβληματική καθαριότητα και τα υποβαθμισμένα χωριά της θα απογειωθεί επειδή θα γίνουν κάποια στιγμή και άλλοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας ή η διαδρομή με τα πολιτιστικά της μνημεία;

Θεωρείτε ότι δεν έγινε τίποτα αυτά τα χρόνια από τη Δημοτική Αρχή;
Δεν υποτιμώ απολύτως τίποτα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Αλλά δεν υπερτιμώ κιόλας. Λέω με σιγουριά ότι καμία παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης δεν έγινε, καμία πίεση δεν ασκήθηκε πουθενά, καμία διεκδίκηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης δεν υπήρξε. Ακόμη και όταν ο Ιανός έτριξε τα δόντια του.
Λέω επίσης ότι επί εννέα χρόνια, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτα για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης. Τώρα και επειδή νιώθει εκτεθειμένη, είτε προσπαθεί να μετακυλήσει αλλού τις ευθύνες της είτε να παραμορφώσει την πραγματικότητα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ένιωσε πουθενά είτε η πρώην Κυβέρνηση είτε η σημερινή την πίεση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα των γραμμών; Είδατε ή μάθατε κάτι; Αν λειτουργείς ως υποτελής και αδύναμος συγγενής ποιος θα σου δώσει σημασία και γιατί να ασχοληθεί μαζί σου;
Σκεφτείτε και φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα μιας πόλης που από τη μία θα έχει φτιάξει τη διαδρομή με τα πολιτιστικά της μνημεία και από την άλλη τα τρένα θα συνεχίζουν να την κόβουν στη μέση, στους κεντρικούς της δρόμους θα επικρατεί κομφούζιο, νταλίκες θα ψάχνουν το κτίριο του τελωνείου και κανένας δεν θα ξέρει πού θα μπορεί να παρκάρει…

Ποια είναι η φιλοσοφία του δικού σας προγράμματος;
Καταθέσαμε στην κρίση των πολιτών ένα συγκροτημένο πρόγραμμα στόχων που μπορούμε και πρέπει να υλοποιήσουμε από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι είναι προϊόν συνεργασίας με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, με τους συνδικαλιστικούς, με τους πολίτες. Δεν καταγράφουμε αιτήματα, αλλά προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα της σύνδεσης του παρόντος της πόλης με το μέλλον της.
Την παράταξή μας δεν αφορά μια κοντόφθαλμη οπτική για τη Λάρισα, αλλά η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητά της απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, πράγμα που απαιτεί επαγρύπνηση στο παρόν. Ερχόμαστε με συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη 15ετία, με σκοπό να εγκαινιάσουμε μια σειρά τομών. Σε τόσο απρόβλεπτους καιρούς, μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, όπως η Λάρισα, οφείλει να έχει σχέδιο και να προνοεί· οφείλει να έχει ορίζοντα και να κοιτά μακριά.

Είναι εύκολο να μας δώσετε τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός σας;
Αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας που κινείται στους παρακάτω βασικούς άξονες: Αστική Ανθεκτικότητα/Κλιματική Αλλαγή και Πράσινο στην πόλη, Βιώσιμη Κινητικότητα, Καθαριότητα-Ανακύκλωση, Κοινωνική Πολιτική-Ευημερία για όλους, Πολιτιστική Πολιτική, Ανάπτυξη, Νεολαία-Αθλητισμός, Ισόρροπη Ανάπτυξη και Διαφάνεια-Δημόσια Διαβούλευση-Ψηφιακή Λάρισα. Σε αυτό, περιλαμβάνονται έξι σημειακές παρεμβάσεις: Δημιουργία Αντιδημαρχίας Αστικής Ανθεκτικότητας / Κλιματικής Αλλαγής, Δημιουργία πράσινου δακτυλίου και πράσινης παραποτάμιας διαδρομής (εσπλανάδα), με σκοπό το αγκάλιασμα του Πηνειού, Οικολογικό πάρκο στον Πηνειό, ενσωμάτωση του τραμ στη δημόσια συγκοινωνία της πόλης με τρόπο μεθοδικό και μετριοπαθή σε πρώτη φάση, εισαγωγή του θεσμού «Βοηθός του δημότη», δημιουργία «Παρατηρητηρίου Συνοικιών».

Θανάσης Μαμάκος Η λαρισα που μας αξίζει

Ο Δήμαρχος είναι εργάτης της πόλης. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, να ακούει, να βλέπει, να λύνει προβλήματα. Ο Δήμαρχος πρέπει να λιώνει παπούτσια και όχι να ατενίζει από το γραφείο του… το μέλλον!

Λέτε Λάρισα Παραποτάμια Ευρωπαϊκή Πόλη. Μπορούμε να το κάνουμε; Μετά τα όσα συνέβησαν δεν προκύπτουν φόβοι και ερωτηματικά;
Ο Πηνειός αποτελούσε πάντα ένα φυσικό όριο της πόλης. Σήμερα η πόλη έχει γυρίσει την πλάτη της στο ποτάμι. Δεν το έχει εντάξει στη ζωή της. Παρότι θα έπρεπε όλοι οι δρόμοι, πεζόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας να καταλήγουν εκεί, αυτό δεν συμβαίνει. Ταυτόχρονα και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή γύρισε την πλάτη της στις υποχρεώσεις και στις αρμοδιότητες που έχει για την προστασία του, αλλά και τη θωράκιση της πόλης. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε άλλη δράση στο ποτάμι μας.
Καταθέσαμε μια δέσμη έξι προτάσεων για τη διαχείριση υδρομετεωρολογικών καταστροφών, με πρώτιστο μέλημα την προμήθεια σταθμήμετρων και παροχόμετρων, τη σύσταση επιστημονικής ομάδας και τη δημιουργία συστήματος προγνώσεων, ώστε να ξέρουμε πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα, ανά πάσα στιγμή -δίνουμε, έτσι χρόνο, στην Πολιτική Προστασία να αντιδράσει πιο άμεσα. Κατά συνέπεια, η ολιστική μελέτη ενσωμάτωσης του Πηνειού στην πόλη μας, με μια μελέτη ανάπλασης όλου του παρόχθιου μετώπου θα ακουμπήσει και θα δέσει με όσα προβλέπονται και από το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν είναι απλά υπόσχεση, είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής της πόλης να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνονται από τους ισχύοντες νόμους και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις.

Δεν βρίσκετε κάπως υπερβολικό το τραμ στη Λάρισα;
Καθόλου. Αν αποδεχτεί κάποιος τη λογική «οι άλλοι μπορούν εμείς όχι» μπορώ να καταλάβω την άρνηση. Αν όμως θελήσει κάποιος να δουλέψει σοβαρά για το μέλλον της πόλης και πιστεύει πως η Λάρισα και αξίζει και μπορεί, πρέπει να δώσει διέξοδο με βάση τις καλές πρακτικές και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και δικών μας που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.
Το τραμ, λοιπόν, δεν είναι μια ουρανοκατέβατη λύση. Πρόκειται για ένα μέσο πλήρως συμβατό με την κατεύθυνση που έχει πάρει η Λάρισα εδώ και δεκαετίες, προς την αναμόρφωση του δημοσίου χώρου με κέντρο τον άνθρωπο.
Εμείς επιθυμούμε, απλώς, να ανακινήσουμε τη συζήτηση και να πάρουμε μια απόφαση, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Θέτουμε το φλέγον ερώτημα, αναδεικνύουμε τα κενά και ανοιγόμαστε στον διάλογο.

Καλά τα έργα, αλλά υπάρχει και η καθημερινότητα του πολίτη που θέλει τον Δήμο βοηθό του…
Καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ένα πρώτο πλέγμα μέτρων και δράσεων απολύτως αναγκαίων που θα υλοποιηθούν από την πρώτη στιγμή της δημαρχιακής μας θητείας.
Με τις προτάσεις μας για την κοινωνική πολιτική και την υγεία διαμορφώνουμε ένα πλέγμα υπηρεσιών προς τους πολίτες που ξεπερνά κατά πολύ την υπάρχουσα κατάσταση. Γιατί θέλουμε η Λάρισα να είναι μια πόλη ευημερίας και ο Δήμος μας να έχει ανοιχτές τις πόρτες στα προβλήματα όλων των κατοίκων, όχι μόνο για να ακούει, αλλά για να δίνει λύσεις. Η καθαριότητα είναι μαζί με το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης. Παρόλο που ο κ. Καλογιάννης μιλά για καθαρή πόλη (ζει άραγε κάπου αλλού;) η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Ο «Βοηθός του Δημότη» για τους κοινόχρηστους χώρους είναι από τους θεσμούς που εισάγουμε αμέσως, ενισχύουμε την ανακύκλωση, δημιουργούμε Πάρκο Ανακύκλωσης, προωθούμε την κυκλική οικονομία και οργανώνουμε καλύτερα τις υπηρεσίες του Δήμου.

Δήμαρχος στο δρόμο ή στο γραφείο;
Ο Δήμαρχος είναι εργάτης της πόλης. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, να ακούει , να βλέπει, να λύνει προβλήματα. Ο Δήμαρχος πρέπει να λιώνει παπούτσια και όχι να ατενίζει από το γραφείο του …το μέλλον! Εννέα χρόνια τώρα γνωρίσατε τον τύπο του Δημάρχου που κρατάει απόσταση από τους πολίτες. Τώρα θα γνωρίσετε τον Δήμαρχο που μαζί με τους πολίτες θα φτιάξουν τη Λάρισα που μας αξίζει!

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων