Advertorial

Κέντρο Αριστείας η Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας

Αποτελεί την πιο παραγωγική, ποιοτική και αναγνωρίσιμη Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ελλάδας στον διεθνή χώρο

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 9 Μαρτίου 2006 στο Π.Γ.Ν. Λάρισας. Με την ενεργοποίηση της λειτουργίας της ξεκίνησε μία φάση δημιουργικής και εντυπωσιακής ανάπτυξης της Κλινικής από μηδενική βάση, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί την πιο παραγωγική, ποιοτική στις προσφερόμενες υπηρεσίες και την πλέον αναγνωρίσιμη στον διεθνή χώρο Αγγειοχειρουργική Κλινική της χώρας μας, όπως αυτό αποτυπώθηκε και με την πρόσφατη πιστοποίηση που έλαβε από τη Διεθνή Αγγειολογική Εταιρία (International Union of Angiology).
Σήμερα στην Αγγειοχειρουργική Κλινική υπηρετούν ως μέλη ΔΕΠ (Ερευνητικό Διδακτικό Προσωπικό), ο Διευθυντής της Κλινικής Καθηγητής Α. Γιαννούκας, ο Καθηγητής Μ. Ματσάγκας, ο Επίκουρος Καθηγητής Γ. Κούβελος και αναμένεται και ο διορισμός του κ. Κ. Σπανού σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή. Επίσης η κλινική στελεχώνεται και από ιατρούς του ΕΣΥ, την Α. Δράκου, Διευθύντρια, και τους Επιμελητές Χ. Καραθάνο και Κ. Μπατζαλέξη. Ο κ. Β. Σαλεπτσής, Αγγειοχειρουργός, υπηρετεί ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος, υποστηρίζοντας το έργο της Μονάδας Αναίμακτης Διαγνωστικής των Αγγειακών Παθήσεων. Επίσης, υπηρετούν στην κλινική 4 Ειδικευόμενοι ιατροί οι κ.κ. Α. Χαϊδούλης, Γ. Βολακάκης, Κ. Τζήμκας-Δακής και Α. Μπαρμπάτης. Τέλος, το υποστηρικτικό προσωπικό του Ακαδημαϊκοιύ και Ερευνητικού έργου απαρτίζουν οι κ.κ. Ε. Βέργου, Α.Μ. Ζέρβα, Ε. Κλέτσου, Κ. Καλούση και Β. Σπηλιώτη.

Οι Μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην Αγγειοχειρουργική Κλινική είναι οι ακόλουθες:
• Μονάδα Αναίμακτης Διαγνωστικής των Αγγειακών Παθήσεων
• Μονάδα Φλεβικών και Λεμφικών Παθήσεων
• Μονάδα Ενδαγγειακής Χειρουργικής
• Μονάδα Εφαρμοσμένης Αιμοδυναμικής
• Μονάδα Αγγειακής Προσπέλασης

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική διαθέτει 12 κλίνες, πλήρως οργανωμένο χειρουργείο και χορηγεί πλήρως την ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής και την εξάμηνη Μετεκπαίδευση Ειδικευμένων Αγγειοχειρουργών στους Αγγειακούς Υπερήχους. Το κλινικό έργο της Κλινικής καλύπτει όλο το φάσμα της σύγχρονης Αγγειοχειρουργικής και εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλης της Κεντρικής Ελλάδος, έχει συντελέσει στην εξάλειψη της εσωτερικής μετανάστευσης ασθενών προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ετησίως εξετάζονται στα ιατρεία πάνω από 5.000 ασθενείς, νοσηλεύονται περίπου 1.000 άτομα και πραγματοποιούνται πάνω από 700 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε τύπου. Διενεργούνται σύνθετες και δύσκολες επεμβάσεις στην κοιλιακή και θωρακική αορτή, στις καρωτίδες και στις αρτηρίες των κάτω μελών. Οι φλεβικοί κιρσοί αντιμετωπίζονται με πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με λέϊζερ ή ραδιοσυχνότητες χωρίς νοσηλεία, ενώ στον τομέα των αγγειακών προσπελάσεων αντιμετωπίζονται ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, καθώς και ογκολογικοί ασθενείς που χρειάζονται αγγειακή προσπέλαση για την θεραπεία τους. Τέλος, υπό την ευθύνη της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και με την συμβολή των Φυσικοθεραπευτών κ.κ. Ρ. Στάνκοβα-Σάλτα και Χ. Παπαδοπούλου καθώς και Δερματολόγων, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών λειτουργεί η πρώτη Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (ΠΟΑΛ) στο ΕΣΥ πανελλαδικά, με παραπομπές ασθενών για εκτίμηση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα, στην οποία αντιμετωπίζονται και τα Φλεβικά Έλκη.
Στον εκπαιδευτικό τομέα καλύπτονται οι ανάγκες της προπτυχιακής εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ετήσιο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κλινικής περιλαμβάνει και το διαδικτυακό «International Forum», με διδάσκοντες διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού το οποίο παρακολουθούν Έλληνες, Μολδαβοί, Σέρβοι και Ολλανδοί αγγειοχειρουργοί στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων συνεργασίας που έχει συνάψει η Κλινική.

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική έχει αναπτύξει τέσσερα (4) Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που οδηγούν σε απόκτηση τίτλου Μaster:
1. Υπερηχογραφική λειτουργική απεικόνιση για την πρόληψη και διάγνωση των αγγειακών παθήσεων.
2. Θρόμβωση και Αντιθρομβωτική Αγωγή.
3. Δεοντολογία και Ηθική στις Βιοϊατρικές Επιστήμες.
4. Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού
Ερευνητικά, υπάρχει πλούσια δραστηριότητα με άνω των 350 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, περισσότερων από 300 ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, ενώ μέλη της Κλινικής έχουν προσκληθεί ως ομιλητές σε πάνω από 100 συνέδρια εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς και σε Επιτροπές Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Έχουν εκπονηθεί 11 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία και με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου ή άλλα Πανεπιστήμια. Τέλος, έχουν υπογραφεί ειδικά πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Γένοβα, του Βελιγραδίου, της Μολδαβίας και της Ουτρέχτης.
Στo πλαίσιo της γενικότερης κοινωνικής προσφοράς της, η Αγγειοχειρουργική Κλινική έχει αναπτύξει το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου (screening) για Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής και Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια των κάτω μελών στην Κεντρική Ελλάδα, έχοντας εξετάσει περίπου 2000 συμπολίτες μας. Επίσης πραγματοποιούνται τακτικά ενημερωτικές ομιλίες στο ευρύ κοινό, ενώ έχουν εκδοθεί και ενημερωτικά φυλλάδια σε απλή και κατανοητή γλώσσα.

Η εξαιρετική συνεργασία της Κλινικής με διάφορες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ιδιαίτερα τις Αναισθησιολογική, Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Καρδιολογική και το προσωπικό των Χειρουργείων καθώς και με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έχει συντελέσει στην παροχή υψηλής ποιότητας τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής Ελλάδας.

 

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων