Advertorial

Τεχνοτροπίες

Σχόλια τέχνης από την Eικαστική Eπιμελήτρια - Mουσειολόγο Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

#Γιάννης Μπεχράκης 

Γιάννης Μπεχράκης
Λέμβος με Σύριους πρόσφυγες στα ανοιχτά της Κω,
η οποία έχει
σταματήσει λόγω βλάβης, 11/8/2015. Reuters /Yannis Behrakis

«Εμένα με ενδιαφέρει να δείξω ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ο καθένας από μας, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος που αναζητά ένα καλύτερο αύριο. Γιατί η ζωή είναι μια διαρκής μετακίνηση, από ένα σπίτι σε ένα άλλο, από μια δουλειά σε μια άλλη, από μια ζωή σε μια άλλη, προς ένα καλύτερο μέλλον. Πόσο μάλλον όταν δεν σου έχει απομείνει τίποτα πια, γιατί το σπίτι σου έχει καεί ή γιατί κινδυνεύεις να πεθάνεις. Εάν λοιπόν εγώ μπορώ να δείξω με τις φωτογραφίες μου αυτό που θεωρώ δίκαιο και καλό, εάν μπορώ να εκφράσω αυτές τις πανανθρώπινες αξίες, τότε έχω κάνει το καθήκον μου. Γιατί για μένα η φωτογραφία είναι φορέας ενός μηνύματος. Και νιώθω πάρα πολύ έντονη την ανάγκη να μπορώ να μιλώ γι’ αυτούς που έχουν αδικηθεί ή γι’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Αυτή νιώθω ότι είναι η αποστολή μου». – Γιάννης Μπεχράκης (1960 – 2019)

Πιστεύοντας στη δύναμη της εικόνας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του, ο Γιάννης Μπεχράκης αφύπνιζε ψυχές και συνειδήσεις αποκρυσταλλώνοντας εικόνες αλήθειας, εικόνες του κόσμου, με γλώσσα επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ.

#Τι είναι η Ειρήνη;

Jim Marshall, New York, 1962, from Jim Marshall: Peace © Jim Marshall Photography LLC
Jim Marshall, New York, 1962,
from Jim Marshall:
Peace © Jim Marshall Photography LLC

«Ήμουν σε απόγνωση. Σε βαθιά απόγνωση. Σχεδίασα τον εαυτό μου: την αντιπροσώπευση ενός ατόμου σε απόγνω-ση, με τις παλάμες και τα χέρια του τεντωμένα προς τα έξω και προς τα κάτω με τον τρόπο που ο αγρότης του Γκόγια στεκόταν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα. Έφτιαξα τις γραμμές και έφτιαξα έναν κύκλο γύρω από αυτές. Ήταν γελοίο στην αρχή και τόσο ασήμαντο». – Τζέραλντ Χόλτομ (1914-1985)

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1958, παρουσιάστηκε ενόψει μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο, το σύμβολο της ειρήνης, το οποίο σχεδιάστηκε από τον βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη Τζέραλντ Χόλτομ για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου».Το σύμβολο έγινε το επίσημο σήμα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND), της οποίας επικεφαλής ήταν ο νομπελίστας Μπέρτραντ Ράσελ και μετατράπηκε σε διεθνές σύμβολο.
«Ειρήνη δεν είναι η απουσία πολέμου: είναι μια αρετή, μια νοητική κατάσταση, μια διάθεση για καλοσύνη και δικαιοσύνη». – Baruch Spinoza, “Tractatus Politicus”, 1667, μετάφραση A. H. Gosset, 1883.

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΔΕΗ ΓΑΙΑ
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων