Advertorial

Μιχάλης Σαμαρίνας: Οι ασθενείς με ουρολογικά προβλήματα στην εποχή της πανδημίας

Μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι και η αποφυγή των επισκέψεων των ασθενών στον ουρολόγο, καθώς αρκετοί θεωρούν τα ουρολογικά προβλήματα δευτερεύοντα και τα υποεκτιμούν, με σημαντικές συνέπειες για την εξέλιξη των ουρολογικών τους παθήσεων. Υπάρχουν, όμως, και ιδιαιτερότητες ανάλογα με την πάθηση, οι οποίες οφείλουν να διαλευκανθούν.

Γράφει ο: Μιχάλης Σαμαρίνας, MD, PhD
Ουρολόγος,
Επιμελητής Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Λ.

Οι ουρολογικοί ασθενείς με κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, όπως για παράδειγμα του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του όρχι, δε θα πρέπει να παραλείπουν την τακτική τους επίσκεψη στον ουρολόγο, γιατί η ελλιπής παρακολούθηση και παράλειψη των θεραπειών πιθανά να σχετιστεί με ανεπιθύμητη εξέλιξη της ασθένειας.
Οι ασθενείς με προβλήματα κατά την ούρηση, όπως για παράδειγμα οι άντρες με υπερπλασία του προστάτη ή οι γυναίκες με ακράτεια ούρων, αλλά και εκείνοι με γνωστή λιθίαση αποτελούν μια άλλη ξεχωριστή ομάδα, για την οποία ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός. Και εδώ η επικοινωνία με τον ουρολόγο δεν πρέπει να παραλείπεται, αλλά θα μπορούσε να συνίσταται σε μια τηλεφωνική ή διαδικτυακή επαφή για την επιβεβαίωση της σταθερότητας της κατάστασης και φυσικά σε κανονική επίσκεψη, όταν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή των συμπτωμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα επείγοντα ουρολογικά περιστατικά. Στον καιρό της πανδημίας και υπό το φόβο της μόλυνσης από COVD-19, αρκετοί ασθενείς αποφεύγουν την επίσκεψη στο νοσοκομείο και προσέρχονται σε ήδη προχωρημένη κατάσταση, έχοντας αφήσει σοβαρά συμπτώματα να εξελίσσονται σε ιδιαίτερα επείγουσα φάση. Έτσι, ασθενείς με αιματουρία και εκείνοι με γνωστή λιθίαση και υψηλό πυρετό θα πρέπει να προσέρχονται άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πριν η κλινική τους κατάσταση γίνει κρίσιμη.
Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι οι ασθενείς με ουρολογικά προβλήματα δε θα πρέπει να χάνουν την επαφή με το γιατρό τους ακόμη και στον καιρό της πανδημίας.

Η Ουρολογική Κλινική του ΓΝ Λάρισας παραμένει στη διάθεση των ασθενών με ουρολογικά προβλήματα μέσω των σύγχρονα εξοπλισμένων τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, αλλά και της επικοινωνίας μέσω του τηλεφώνου και των social media.

Β’ Ουρολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τηλ.: 2413 504265, 2413 504205, Facebook: Ουρολογική Κλινική ΓΝ Λάρισας

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων