Advertorial

Όμιλος COSMOS ALUMINIUM

O Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Aluminum κ. Γιάννης Καντώνιας, παρουσιάζει το νέο επιχειρηματικό σχήμα που διαμορφώνει η απορρόφηση της ETEM από την Cosmos καθώς και τις δυναμικές που αναδύονται στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου.

Η πρότυπη εταιρεία διέλασης αλουμινίου Cosmos Αluminum, με ηγετική θέση στην αγορά της Ευρώπης, απορροφά και εντάσσει στο δυναμικό της την ΕΤΕΜ και τις θυγατρικές της, δημιουργώντας τον Όμιλο COSMOS Aluminium, ένα νέο ισχυρό σχήμα στον κλάδο του αλουμινίου. Η συμφωνία -που αναμένεται να ενδυναμώσει τη θέση των εταιρειών στην αγορά και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε μελλοντικές προκλήσεις- συνιστά ένα στρατηγικό βήμα που ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη και την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Μέσα από τη συνένωση της εμπειρίας, των αγορών και φυσικά της τεχνογνωσίας των δύο εταιρειών προκύπτει ένας ολοκληρωμένος και βιώσιμος επιχειρηματικός Όμιλος στον τομέα τoυ αλουμινίου, προσανατολισμένος στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Όπως σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Aluminum κ. Γιάννης Καντώνιας, η συνέργεια των δύο εταιρειών διαμορφώνει το περιβάλλον για τη δημιουργία νέων τεχνολογικών προτύπων και την ανατροφοδότηση της ανταγωνιστικότητας.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Cosmos Aluminium για το 2022 ανήλθε στα €200 εκατ., ενώ αντίστοιχα για την ΕΤΕΜ στα €90 εκατομμύρια. Το νέο σχήμα αναμένεται να έχει προβλεπόμενο κύκλο εργασιών πάνω από €300 εκατ. και συνολική παραγωγική δύναμη περισσότερους από 75.000 τόνους τοποθετώντας τη μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών διέλασης της Ευρώπης.

Κύριε Καντώνια, ποια είναι τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία απορρόφησης της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium;

Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία που διαμορφώνει ένα ευρύ πεδίο δράσης και ανάπτυξης για τη νέα εταιρεία. Ένα περιβάλλον δυναμικής συνέργειας, όπου το ειδικό βάρος της ΕΤΕΜ στο αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία στην παραγωγή και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Cosmos Aluminium δημιουργούν έναν κυρίαρχο Όμιλο στον κλάδο της διέλασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με δεδομένα τα αποτελέσματα του 2022, η Cosmos, μία από τις πλέον προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες στην Ευρώπη και πρώτη στον Ελλαδικό χώρο, λειτουργεί 4 γραμμές διέλασης και εξάγει το 99% της παραγωγής της σε 33 διεθνείς αγορές με συνολικό τζίρο πάνω από €200 εκατομμύρια.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΤΕΜ, μια εταιρεία με μισό αιώνα εμπειρίας και τεχνογνωσίας, πρωτοπορεί σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου υψηλής αισθητικής και ποιότητας, με 2 γραμμές διέλασης, 5 θυγατρικές, εξαγωγές σε περισσότερες από 57 χώρες και πωλήσεις περίπου €90 εκατομμύρια.

Προκύπτει λοιπόν ένα αθροιστικό σύνολο αμοιβαίας επωφέλειας με τις δύο εταιρείες να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στην αγορά. Η Cosmos στο βιομηχανικό προφίλ αλουμινίου και η ΕΤΕΜ στο αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου.

Συνέργειες θα υπάρξουν επίσης σε επίπεδο παραγωγής και προμηθειών, ενώ η εμπειρία της Cosmos στις αγορές του εξωτερικού θα προσφέρει ένα ευρύ πεδίο δράσης για την ΕΤΕΜ και τα συστήματά της.

 

H Cosmos Aluminium ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου στο τέλος του καλοκαιριού του 2008. Σήμερα λειτουργεί 4 γραμμές διέλασης, ενώ στις αρχές του έτους ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 47 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε λειτουργία έχει τεθεί και το νέο υπερσύγχρονο χυτήριο της εταιρείας, δυναμικότητας 36.000 τόνους ετησίως, που της δίνει πλήρη καθετοποίηση, αλλά και αυτονομία με ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο.

 

Ποια είναι η στόχευση του νέου επιχειρηματικού σχήματος και ποιες οι δυναμικές που αναπτύσσονται;

Ο Όμιλος COSMOS Aluminium αναμένεται να αποτελέσει μια νέα ηγέτιδα δύναμη στον χώρο ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αριστεία του κλάδου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες, θυγατρικές σε 5 χώρες, ανθρώπινο δυναμικό που αγγίζει τους 500 εργαζομένους και εμπορικό δίκτυο σε 9 χώρες.

Το νέο σχήμα θα διατηρήσει το ΑΦΜ της COSMOS Aluminum AE και θα συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό το όνομα στην ευρωπαϊκή αγορά βιομηχανικού προφίλ που είναι και η καθαυτού περιοχή δράσης της αφού είναι μια σχεδόν 100% εξαγωγική εταιρεία.

Παράλληλα, θα διατηρήσει το brand name της ΕΤΕΜ σε ό,τι αφορά τα αρχιτεκτονικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, θα διατηρήσει ενεργές και πλήρως αναπτυσσόμενες όλες τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία), αλλά και στην Ουκρανία. Εμείς από την πλευρά μας θα της δώσουμε άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Ποια θα είναι η παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου;

Η νέα εταιρεία που προκύπτει, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής περισσότερους από 75.000 τόνους διελασμένου αλουμινίου, απασχολώντας μαζί με τις θυγατρικές της σχεδόν 500 άτομα συνολικά, με πάνω από 400 να είναι μόνο στην Ελλάδα.

Η συνέργεια με την ΕΤΕΜ, την πρώτη εταιρία διέλασης στην Ελλάδα με ιστορία από το 1971, δίνει τρομακτικές προοπτικές στη νέα COSMOS Aluminium. Προοπτικές που έχουν να κάνουν με συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία των στελεχών των δύο εταιρειών, μια γκάμα προϊόντων σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές από τις μεγαλύτερες στην αγορά και φυσικά φήμη και πελατεία με βαθιές ρίζες στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η δημιουργία του Πύργου Αθηνών, του ψηλότερου κτιρίου της Ελλάδας από το μακρινό 1971 μέχρι την ολοκλήρωση φέτος του 202 μέτρων Sky Fort, του ψηλότερου ουρανοξύστη των Βαλκανίων στη Σόφια, είναι απόδειξη πως για τα εμβληματικά έργα επιλέγεται η ΕΤΕΜ.

Ποια είναι η θέση της Cosmos Aluminium, αλλά και της ΕΤΕΜ στην αγορά σήμερα;

Μέχρι την απορρόφηση της ΕΤΕΜ, η Cosmos Aluminium απασχολούσε περίπου 200 άτομα προσωπικό, ενώ εξάγει πάνω από το 99% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές. Ο κύκλος εργασιών για το 2022 ανήλθε στα €200 εκατ. ενώ αντίστοιχα για την ΕΤΕΜ στα €90 εκατομμύρια. Το νέο σχήμα αναμένεται να έχει προβλεπόμενο κύκλο εργασιών πάνω από €300 εκατομμύρια.

Είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η καθετοποίηση της παραγωγής από τους παράγοντες που συντελούν σε αυτήν την ανταγωνιστική θέση;

Τεχνολογία και καθετοποίηση αποτελούν βασικά συστατικά επιτυχίας της νέας εταιρείας. Από τις αρχές του έτους η COSMOS έχει θέση σε λειτουργία το πιο σύγχρονο χυτήριο ανακύκλωσης αλουμινίου στην Ελλάδα συνολικής δυναμικής 36.000 τόνους.

Αυτό της προσδίδει εκτός από τρομερή ευελιξία και δυναμική στην οργάνωση της παραγωγής της και μία επιπλέον προοπτική ανάπτυξης εναλλακτικών αγορών με παράλληλη αύξηση των πωλήσεων.

Αξιοποιώντας τελευταίες λύσεις της τεχνολογίας και αυτοματισμούς που από νωρίς εκμεταλλεύτηκε η COSMOS Aluminium, τόσο σε οργανωτικό όσο και παραγωγικό επίπεδο, η νέα εταιρεία έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του εσωτερικού ανταγωνισμού και προφανώς μπορεί να κοιτάζει στα μάτια οποιαδήποτε άλλη πολυεθνική στην παγκόσμια αγορά, όντας ένας άξιος πρεσβευτής της ελληνικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας.

Η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κόστους για τη βιομηχανία. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Το ενεργειακό κόστος είναι η σύγχρονη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Επηρεάζει κάθε φάση της διαδικασίας μεταποίησης και έχει επιπτώσεις και στην τελική τιμή πώλησης.

Για να αντιμετωπιστεί πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές πηγές προμηθειών, να εφαρμοστούν παραγωγικότερες διαδικασίες και να συμπιεστούν περιθώρια κερδοφορίας. Όταν είναι για ένα χρονικό διάστημα με αρχή και τέλος, τότε οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν. Το παρήγορο με την ενεργειακή κρίση είναι ότι αφορά και επηρεάζει όλη την υφήλιο (άλλους ίσως λίγο λιγότερο και άλλους παραπάνω), αλλά σε γενικές γραμμές ανταγωνίζεσαι επί ίσοις όροις κάθε μία εταιρεία στην αγορά σου.

Η τρομακτική δυσχέρεια ήταν κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης και των capital controls που έπρεπε να παλέψουμε οικονομίες εύρωστες και υγιείς για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

 

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΔΕΗ ΓΑΙΑ
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων