Advertorial

Νέα παραγωγική μονάδα προϊόντων καφέ στη Λάρισα και «Μουσείο» Mikel Coffee Company

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Παγωνούδης παρουσιάζει το νέο επενδυτικό πλάνο, αλλά και τους μελλοντικούς στόχους για την εξάπλωση του brand

Σε μια εποχή όπου η αγάπη για τον καφέ συναντά την καινοτομία και τη διεθνή επιχειρηματική φιλοδοξία, η συνέντευξη με τον κ. Δημήτρη Παγωνούδη, Γενικό Διευθυντή της Mikel Coffee Company, αναδεικνύει την επιτυχημένη πορεία ενός ελληνικού brand που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Μιλώντας για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της Mikel Coffee Company, ο κ. Παγωνούδης αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για ποιοτική και καινοτόμο παραγωγή καφέ, ενισχύοντας την αδιάκοπη ανοδική της πορεία.

 

Κύριε Παγωνούδη, σε πόσες χώρες και με πόσα καταστήματα αναπτύσσεται σήμερα το δίκτυο της Mikel. Ποιες ήταν οι τελευταίες προσθήκες και ποιες είναι οι μελλοντικές αγορές στόχοι.

Το brand Mikel έχει πλέον διασχίσει και τις πέντε Ηπείρους με παρουσία σε 18 διαφορετικές χώρες και πάνω από 350 καταστήματα. Η ανάπτυξη παραμένει πρωταρχικός μας στόχος στο ευρύτερο όραμά μας και με μια γρήγορη αναδρομή του χθες στο σήμερα, πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετή εξωστρέφεια στον ρυθμό ανάπτυξης με ένα loyal κοινό που το έχει αγκαλιάσει από το 2008. Το 2023 κάναμε το ντεμπούτο μας στη Γερμανία, πιο συγκεκριμένα στη Στουτγάρδη, καθώς και στο Ιράκ. Δύο αγορές με διαφορετικό χαρακτήρα, που είναι μια πρόκληση και μέχρι πρότινος τα μηνύματα γεννούν προσδοκίες για περεταίρω ανάπτυξη. Εξετάζουμε έναν μεγάλο αριθμό προτάσεων συνεργασίας με χώρες του εξωτερικού τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας. Οι συνεχιζόμενες όμως εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό μας κάνουν πιο προσεκτικούς στην αξιολόγησή τους.

Σε ποια χώρα του εξωτερικού γνωρίζουν τα Mikel τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και απήχηση;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του brand στην Τουρκία είναι εντυπωσιακός και είναι μια μεγάλη έκπληξη. Με μόλις 3 έτη στο δυναμικό της Mikel Coffee πραγματοποιήθηκαν 20 νέα καταστήματα και μέχρι το τέλος του έτους θεωρώ ότι θα αγγίξουμε τα 30.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που ως καθημερινή συνήθεια έχει το τσάι, από την ανταπόκριση της ανάπτυξης και των συνεργατών μας πιστεύουμε ότι το κοινό έχει αγκαλιάσει το Brand και τις γεύσεις μας και δεν θα ήταν καθόλου απίθανο, σύμφωνα πάντα με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα καταστήματα να γίνουν 100 στα επόμενα 3 – 5 χρόνια.

Ποια είναι η οικονομική θέση των Mikel σήμερα;

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2008 στον χώρο της οργανωμένης καφεστίασης. Από το 2008 μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αγορά μεγάλωσε και επιχειρηματικά δραστηριοποιούνται πολλοί περισσότεροι στον χώρο της καφεστίασης. Εμείς παραμένουμε στις πρώτες θέσεις της αγοράς. Το δίκτυο franchise μας αριθμεί περίπου 120 μεμονωμένους συνεργάτες με πάνω από 270 καταστήματα στην Ελλάδα. Το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 19,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της αύξησης πωλήσεων των προηγουμένων ετών. Η εταιρεία μας με μηδενικό δανεισμό ολοκλήρωσε και υλοποίησε τις επενδυτικές και λειτουργικές δραστηριότητες της με ίδια κεφάλαια.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα επένδυση για τη δημιουργία μονάδας ξήρανσης και παραγωγής καφέ στη Λάρισα. Θα θέλατε να μας πείτε τι αφορά, τι δυνατότητα παραγωγής θα έχει, ποιο το ύψος της επένδυσης και κυρίως ποιο το αποτύπωμά της στο γευστικό προφίλ του προϊόντος, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η εταιρεία MIKEL Coffee Company δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στον χώρο του καφέ και της εστίασης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πολυετής τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς και τις συνήθειες των καταναλωτών, ώθησε την εταιρεία στην επένδυση για την κατασκευή μιας νέας παραγωγικής μονάδας προϊόντων καφέ με στόχο τη συνεχή βελτίωση του blend, καθώς και την ανάπτυξη γκάμας προϊόντων που ενδεχομένως να καλύπτουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις διαφορετικών target groups στην αγορά.

Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, η παραγωγική μονάδα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο δοκιμών και έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων, το οποίο στελεχώνεται από συνεργάτες που έχουν πολυετή εμπειρία στον χώρο της παραγωγής προϊόντων καφέ και στο οποίο έχει εγκατασταθεί όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός καθιστώντας το ως πλήρες λειτουργικό για έρευνα α’ υλών πράσινου καφέ από όλο τον κόσμο. Η παραγωγική μονάδα στεγάζεται σε χώρο μεγαλύτερο των 1.000 τ.μ. επιτρέποντας να λειτουργεί με δυναμική παραγωγής 500 τόνους ετησίως και με αποθηκευτικούς χώρους που να καλύπτουν όγκο τελικού προϊόντος περίπου 70 τόνους. Μία επένδυση συνολικής αξίας (2,5) εκατομμυρίων. Ως εγκατάσταση έχει υιοθετήσει το σύστημα 5S, διασφαλίζοντας την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων. Η νέα παραγωγική μονάδα κατασκευάστηκε σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα και τις ισχύουσες διατάξεις βασιζόμενη στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: 1) Την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού, 2) Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, 3) Τη λιτή παραγωγή και 4) Την παραγωγή κατάλληλων προϊόντων προς κατανάλωση. Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες αποτελούν τα θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας στον κλάδο που δραστηριοποιείται. Το management team έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πιστοποίησης σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 22000 και ISO 9001 καλύπτοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η καρδιά της παραγωγικής αυτής μονάδας στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο στον κόμβο της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα το οποίο θα στεγάσει στο επόμενο χρονικό διάστημα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας MIKEL Coffee Company και παράλληλα το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας όπου θα εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι εργαζόμενοι. Η επιλογή της τοποθεσίας αυτής δεν ήταν τυχαία, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για την εξυπηρέτηση όλου του δικτύου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά πρωτίστως, η Λάρισα αποτελεί την πόλη όπου η ιδέα, οι στόχοι και το όραμα της MIKEL έγιναν πραγματικότητα και η πόλη αυτή αγάπησε, στήριξε και συνεχίζει να επιλέγει τα καταστήματα για να απολαμβάνει τα προϊόντα της. Η προσπάθεια να τιμήσουμε την πόλη αυτή δεν σταματάει εδώ, καθώς η επίσκεψη κάθε ενδιαφερόμενου στις εγκαταστάσεις της MIKEL θα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Το στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης για τον χώρο αυτόν τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει και ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ιστορία της εταιρείας, με αφετηρία την πόλη της Λάρισας.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων