Advertorial

Γιάννης Καντώνιας – Μειωμένα τα αντανακλαστικά της πολιτείας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Με πράσινες επενδύσεις και έχοντας ως στόχο την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών μέσα από τη χρήση ΑΠΕ ο Όμιλος Βιοκαρπέτ / Εxalco, απαντά στις πιέσεις που ασκεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

Με πράσινες επενδύσεις και έχοντας ως στόχο την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών μέσα από τη χρήση ΑΠΕ ο Όμιλος Βιοκαρπέτ / Εxalco, απαντά στις πιέσεις που ασκεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία και διαμορφώνει τις συνθήκες για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση των ενεργειακών του εφοδίων. Όπως σημειώνει στις Θ.Ε. ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιάννης Καντώνιας, η ενεργειακή κρίση που πλήττει τόσο την ανταγωνιστικότητα, όσο και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτεί γενναίες πολιτικές και γρήγορα αντανακλαστικά από την πλευρά της πολιτείας, κάτι που ωστόσο παραμένει ζητούμενο μέχρι και σήμερα.

 

Κύριε Καντώνια, πόσο επηρεάζει η ενεργειακή κρίση την ελληνική βιομηχανία;

Το ενεργειακό κόστος το οποίο κατέχει υψηλό μερίδιο του κόστους παραγωγής επηρεάζει πολλαπλά την ελληνική βιομηχανία και κατ΄ επέκταση την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η Exalco, οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος παραγωγής και επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών με αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.
Η ενεργειακή κρίση δεν αποτελεί μονοδιάστατο πρόβλημα, ούτε μόνο ελληνικό και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η ενεργειακή περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ, προμηνύει δύσκολο χειμώνα.

 

 

Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν και πώς θα μπορούσε να συνδράμει το κράτος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική η ελληνική βιομηχανία;

Στην επιχειρηματικότητα ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες όπως η τωρινή, πάντα υπάρχουν λύσεις.
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ, ειδικά με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering) θα μπορούσαν να περιορίσουν τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας.
Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει, λόγω κορεσμού του δικτύου και ταυτόχρονα επειδή οι αρμόδιοι φορείς δεν προωθούν έργα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι Όμιλος Βιοκαρπέτ/Exalco κατασκεύασε τον 1ο ιδιωτικό Υποσταθμό Ρεύματος σε όλη τη Θεσσαλία, αυξάνοντας σε πρώτη φάση τη χωρητικότητα του δικτύου κατά 50 MW με δυνατότητα επέκτασης στα 100 MW. Ωστόσο, με την τελευταία τροπολογία για τους Σταθμούς ΑΠΕ και ενώ έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε για άλλους 4 μήνες προκειμένου να πάρουμε όρους σύνδεσης.
Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και ενώ επενδύσαμε και συνεισφέραμε στη χωρητικότητα του δικτύου 50 επιπλέον MW θα αναμέναμε τα αντανακλαστικά του Υπουργείου να είναι αυξημένα και να μην σημειώνονται καθυστερήσεις στις συνδέσεις και γενικότερα στα έργα ΑΠΕ. Μια ακόμη εναλλακτική θα ήταν η χρήση αερίου από Σταθμούς Βιοαερίου, λύση που έχει προκριθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και οι 31 μονάδες παραγωγής βιοαερίου που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα ποσοστό της ενεργειακής ζήτησης, σε χαμηλότερη τιμή από το φυσικό αέριο.
Αξιοποιώντας το βήμα που μου δίνεται, το μήνυμα που ο Όμιλος Βιοκαρπέτ/Exalco θα ήθελε να περάσει προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι, ως μια από τις κορυφαίες παραγωγικές – εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας δεν επιθυμούμε την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και σίγουρα δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Το αυτονόητο που προσδοκούμε είναι το κράτος να μας δώσει άμεσα την άδεια να προχωρήσουμε τα έργα ΑΠΕ και να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην πολυπόθητη πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για ένα πάγιο και επιτακτικό αίτημα του βιομηχανικού κόσμου, μέσα από το οποίο το κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους για την ενίσχυση των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση να δημιουργήσει τις συνθήκες για την τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης.

 

O Όμιλος Βιοκαρπέτ / Exalco
κατασκεύασε και παρέδωσε
στον ΑΔΜΗΕ τον 1ο ιδιωτικό
Υποσταθμό σε όλη τη Θεσσαλία,
αυξάνοντας τη χωρητικότητα
του δικτύου κατά 50 MW,
με δυνατότητα επέκτασης στα 100 MW.

 

Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ;

Ως Όμιλος Βιοκαρπέτ / Exalco, έχουμε αυτή τη στιγμή σε λειτουργία 20 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα και αναμένουμε όπως προανέφερα, τους όρους σύνδεσης σε δικό μας Υποσταθμό για 15 ΜW, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σε ρεύμα.
Επίσης αναμένουμε να προχωρήσει και στη χώρα μας η δυνατότητα διάθεσης αερίου, που παράγεται από μονάδες Βιοαερίου, στο δίκτυο του Φυσικού Αερίου. Αυτό θα μας δώσει το πλεονέκτημα να είμαστε 100% ανεξάρτητοι ενεργειακά, με πράσινη ενέργεια, αφού επιπλέον των φωτοβολταϊκων πάρκων ο Όμιλος διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής Βιοαερίου στην περιοχή μας.
Τέλος εκτός από τις παραπάνω μονάδες παραγωγής ενέργειας 20+15 MW, στο επενδυτικό μας πλάνο περιλαμβάνονται αιτήσεις για επιπλέον 65 ΜW Φ/Β με τελικό στόχο, σε τρία χρόνια από σήμερα να διαθέτουμε σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 100 ΜW.

Το αυτονόητο που προσδοκούμε
είναι το κράτος να μας δώσει
άμεσα την άδεια να προχωρήσουμε
τα έργα ΑΠΕ και να συνεχίσουμε
τις επενδύσεις στην πολυπόθητη
πράσινη ενέργεια.

 

Το 2021 ήταν μια δυναμική χρονιά για την Exalco. Ποια είναι η θέση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές;

Το 2021 όντως ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την Εxalco, με αυξημένες πωλήσεις και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα. Αντίστοιχα θετικά έκλεισε και το 1ο εξάμηνο του 2022. Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για το κλείσιμο του 2ου εξαμήνου είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κρίση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι και το 2022 θα είναι μια θετική χρονιά για την εταιρεία μας, με περαιτέρω αύξηση στον κύκλο εργασιών. Το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων οι οποίες ανήλθαν στα 180 εκ. ευρώ, ενώ για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκ. ευρώ. Η Exalco έχει παγιωθεί ως εταιρεία ηγέτης στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα εξάγει το 70% της παραγωγής της. Αναγνώριση αυτής της πορείας αποτελεί άλλωστε το κορυφαίο βραβείο εξαγωγών του ΕΒΕΑ που λάβαμε το 2020.
Η Exalco εξάγει τα προϊόντα της στις παγκόσμιες αγορές και είναι πεποίθησή μας πως και την τωρινή κρίση, όπως και τις προηγούμενες, θα την ξεπεράσουμε και θα βγούμε από αυτή σοφότεροι και πιο δυνατοί.

exalco logo

Η Exalco Α.Ε., μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1973 με έδρα τη Λάρισα. Σημειώνοντας μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην ιστορία του ελληνικού αλουμινίου, η εταιρεία έχει ταυτιστεί απόλυτα με τη βαθιά γνώση, την εξέλιξη και την ανάπτυξη, πάντα με απώτερο στόχο το ποιοτικό και άρτιο αποτέλεσμα. Η Exalco αποτελεί ένα πλήρες και δυναμικό βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής προφίλ αλουμινίου, διαθέτοντας ανεξάντλητες δυνατότητες κάλυψης όλων των σύγχρονων κατασκευαστικών και αρχιτεκτονικών αναγκών. Η εταιρεία επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη και την πρόοδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχοντας ως κυρίαρχο άξονα τη δημιουργία προϊόντων αναβαθμισμένης ποιοτικής στάθμης, με σεβασμό και ευαισθησία στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Πιστή στις αξίες των ιδρυτών της αφουγκράζεται τις ανάγκες της κάθε εποχής, επενδύει στην τεχνολογία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, στην πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη, με κεντρικό γνώμονα της φιλοσοφίας της τον άνθρωπο.

Χαρίκλεια Βλαχάκη

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων