Advertorial

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Στο επίκεντρο του Υπουργείου Ανάπτυξης η ελληνική περιφέρεια

O Υπουργός Ανάπτυξης παρουσιάζει τον οδικό χάρτη των πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία

Αξιότιμε κύριε Σκρέκα, αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση εξωστρέφειας, τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ισχυροποίηση της βιομηχανίας αποτελούν ορισμένες από τις προτεραιότητες του Υπουργείου. Θα είναι αυτή η τετραετία μια περίοδος μεγάλων θεσμικών αλλαγών;

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στρατηγική μας προτεραιότητα είναι η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών μέσω και των δυνατοτήτων που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, η στενότερη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, η υποστήριξη των επιχειρήσεων όλων των επιπέδων στην αξιοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος που είχε στη διάθεσή της η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, αθροιστικά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ελληνική περιφέρεια πάντοτε στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Διότι η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Κι αυτό με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι σύνθημα. Γίνεται πράξη.

Βεβαίως, επείγουσα προτεραιότητα είναι να δυναμώσουμε το τείχος προστασίας για την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Έχουμε ήδη παρατείνει το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που ανανεώνεται και ενισχύεται, καθώς και το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους σε σημαντικά για την ελληνική οικογένεια προϊόντα, ενώ, για πρώτη φορά, εντάσσουμε και τα σχολικά είδη. Και φυσικά εντείνουμε τους ελέγχους για φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως οι πλασματικές εκπτώσεις, και αισχροκέρδειας, επιβάλλοντας πραγματικά πολύ μεγάλα πρόστιμα. Ξεκινάει μια νέα τετραετία νέων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, περαιτέρω αύξησης των επενδύσεων, νέου γύρου μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνεπώς αύξησης του εθνικού εισοδήματος και του εισοδήματος κάθε ελληνικής οικογένειας. Μ’ αυτό το πλαίσιο δεσμεύσεων η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε νέα ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, αυτός είναι ο οδικός χάρτης της πολιτικής μας τη νέα 4ετία. Αξιοποιούμε το πραγματικό μεγάλο έργο που έχει ήδη γίνει τα προηγούμενα 4 χρόνια, επιταχύνουμε τους ρυθμούς, δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά για να επιτύχουμε ακόμα θετικότερα αποτελέσματα.

Ανάμεσα στις προτεραιότητεές σας ήταν και η στήριξη και η προστασία των ελληνικών προϊόντων, κάτι που αφορά άμεσα και τη Θεσσαλία. Πώς θα κινηθείτε;

Η θεσσαλική γη είναι ευλογημένη. Η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις πρώτες Περιφέρειες της χώρας – αλλά και της Ευρώπης – στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Συνεπώς, οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες της πρόκειται να επωφεληθούν σε σημαντικό βαθμό από την πρωτοβουλία μας να στηρίξουμε τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα και τους Έλληνες παραγωγούς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές. Ξεκινήσαμε ήδη σαρωτικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όσον αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ, με αιχμή το ελαιόλαδο, τη φέτα και το μέλι, ώστε οι μεν παραγωγοί να καρπούνται την πραγματική αξία των θησαυρών της ελληνικής γης, οι δε καταναλωτές να απολαμβάνουν αυθεντικά ελληνικά προϊόντα. Ήδη τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται η ζήτηση για τα ποιοτικά προϊόντα, αφού οι κυρώσεις για τους παραβάτες, για εκείνους δηλαδή που για παράδειγμα χρησιμοποιούν λευκό τυρί αντί για φέτα στη χωριάτικη σαλάτα είναι πολύ μεγάλες. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ και η εντολή μου προς την αρμόδια Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς είναι να γίνονται, όπως γίνονται, σε καθημερινή βάση.

Η Θεσσαλία περιμένει πολλά από το Υπουργείο για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας. Ποια είναι τα σχέδιά σας προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η Θεσσαλία έχει, ιστορικά, έντονο αποτύπωμα στην ελληνική βιομηχανία ως αποτέλεσμα της κεντροβαρούς θέσης της και βεβαίως των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα. Σήμερα το βιομηχανικό οικοσύστημα της περιφέρειάς μας περιλαμβάνει από πολύ μεγάλες εταιρείες – εθνικούς πρωταθλητές έως δυναμικά αναπτυσσόμενες βιομηχανίες σε πολλούς τομείς, ενώ υπάρχουν και πολλές βιοτεχνίες με δυναμικό αποτύπωμα στην οικονομία και προοπτικές μεγέθυνσης.

Απόδειξη του δυναμισμού της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλίας είναι τα 159 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 293,5 εκατομμυρίων ευρώ με αιτούμενο ύψος στήριξης 155 εκατ. ευρώ που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 στους τομείς της μεταποίησης, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

Αυτό το οικοσύστημα είναι ιστορική ευκαιρία να το αναπτύξουμε στην κατεύθυνση πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς του προκειμένου να αποτελέσει την ατμομηχανή στο τρένο της οικονομίας της Θεσσαλίας για να αυξηθεί το συνολικό εισόδημα, να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας. Δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σ’αυτό διότι μέσω της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων αυξάνεται η υπεραξία τους και βελτιώνεται η θέση του αγρότη και του κτηνοτρόφου στην αλυσίδα αξίας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι προοπτικές του επιχειρείν στη Θεσσαλία;

Τι χρειάζονται γενικά οι επιχειρήσεις; Σταθερότητα σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο, απλές και γρήγορες διαδικασίες στις συναλλαγές τους με τον δημόσιο τομέα, ταχείες εγκρίσεις και χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους και βεβαίως πρόσβαση σε ρευστότητα. Τι χρειάζονται ειδικότερα σήμερα οι επιχειρήσεις; Στήριξη με έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα για να ανταπεξέλθουν στις κρίσεις.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις στήριξε με το αναλογικά μεγαλύτερο ποσό στην πανδημική, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, βελτίωσε σε σημαντικό βαθμό το επιχειρηματικό, αδειοδοτικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενεργοποίησε τα πλέον σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και εξασφάλισε νέες πηγές χρηματοδότησης.

Οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία έχει όμως πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα: έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, έχει τεθεί σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και έχει ξεκινήσει η μετάβασή της σε ένα παραγωγικό πρότυπο με πυλώνες την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών που έχουν γίνει και ανοίγει νέες, εξαιρετικά ευοίωνες, προοπτικές.
Μ’ αυτά τα δεδομένα οι επιχειρηματίες της Θεσσαλίας, όπως και συνολικά στη χώρα, που έχουν δώσει με επιτυχία πολλές και δύσκολες μάχες, να είναι βέβαιοι ότι θα ακούσουν πολλές καλές ειδήσεις για το επιχειρείν τους επόμενους μήνες.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
DEH
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων